Propaganda-högtalarna tystnade: ”Guiden började gråta”

avAdam Westin

De välvilliga gesterna avlöser varandra på Koreahalvön.

I dag har både Sydkorea och Nordkorea monterat ner sina högtalare som tidigare basunerat ut koreansk pop och propaganda längs gränsen.

– Guiden började gråta under färden när hon talade om hur stort det här är, säger Fredrik Törnberg som besökte den demilitariserade zonen.

I slutet av förra veckan omfamnade Nordkoreas diktator Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in varandra vid nationsgränsen.

Som ett led i den fredliga utvecklingen har både Sydkorea och Nordkorea i dag monterat ned sina propaganda-högtalare längs gränsen.

– Människor är i eufori. Man ser detta som ett tecken på att man menar allvar, säger Fredrik Törnberg från Stockholm som befinner sig i Sydkorea.

1 av 9 | Foto: Chung Sung-Jun / Getty Images
Sydkoreanska soldater tar ner högtalarna vid gränsen mot Nordkorea i staden Paju.

Båda länderna stänger av högtalare

Sydkoreas nedmontering av högtalare vid gränsen mot Nordkorea började under tisdagen, och Nordkorea sågs även göra detsamma, uppgav en anställd vid försvarsdepartementet till Reuters.

Fredrik Törnberg besökte den demilitariserade zonen just denna historiska dag.

– I gränsområdet bor det ju folk som alltid har fått lyssna på den här koreanska popen och propagandan. Men när vi kom upp till de här observationsplatserna var det helt knäpptyst, man hörde ingenting.

1 av 3 | Foto: Fredrik Törnberg
I den svarta lådan ligger det nedpackade högtalare.

Under årtionden har den psykologiska krigsföringen pågått, med vissa pauser. Sydkorea har spelat poplåtar, så kallad K-Pop, nyheter och regimkritik för att påminna nordkoreanerna om världen utanför.

Nordkorea har svarat med sändningar som baktalar Sydkorea och prisar det egna socialistsystemet.

Att högtalarna tystnar betraktas som ett historiskt och viktigt steg mot fred.

– Guidens föräldrar kom från Nordkorea, men dog för något år sedan. Hon började till och med gråta under färden när hon talade om vilket enormt stort steg det är att man från båda håll tar bort de här högtalarna, och önskade att hennes föräldrar hade fått uppleva detta.

Slut med ”Pyongyang Time”

Ledarna skrev i fredags under ett historiskt uttalande där de förklarade att det inte längre kommer råda krig på Koreahalvön. Under det kommande året har de tagit på sig att arbeta tillsammans med USA och Kina för få till ett officiellt fredsavtal och gemensamt jobba för kärnvapennedrustning.

Numera ska länderna även vistas i samma tidszon. Kim Jong-un införde ”Pyongyang Time” 2015 men har enligt Nordkoreas nyhetsbyrå föreslagit att flytta fram klockan en halvtimme för att återigen ha samma tid som i Sydkorea.

– Det är en väldigt positiv stämning i landet, säger Fredrik Törnberg från Sydkoreas huvudstad Seoul.

 

LÄS OCKSÅ: Nya bilderna inifrån det stängda landet

 

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea