Maffiabossens underhuggare gripna – hyllade mord på barn

NYHETER

Matteo Messina Denaro – känd som den siste gudfadern – är fortfarande ett spöke för italiensk polis.

Men nu har utredarna slagit till mot 21 av hans underhuggare och familjemedlemmar.

En av de gripna har i ett avlyssnat telefonsamtal hyllat ett mord då en 13-årig pojke upplöstes i syra.

Razzian ingick i en operation som fått kodnamnet ”År noll”. I flera byar nära den sicilianska staden Trapani grep italiensk polis 21 personer med anknytning till Cosa Nostra-ledaren Matteo Messina Denaro, 55.

Bland de gripna finns två svågrar, Gaspare Como och Rosario Allegra, som misstänks fungera som hans viktigaste underhuggare, skriver The Telegraph.

Denaro har varit på rymmen sedan 1993, är Italiens mest efterspanade man och beskrivs som arvtagaren till maffiabossarna maffiaboss Salvatore Riina, 87, som avtjänade 26 livstidsstraff när han dog på ett fångsjukhus i november.

– Vi har närmat oss den efterlystes hjärta, i den bokstavliga meningen att vi har gripits medlemmar av hans familj, sa Palermo-åklagaren Paolo Guido på en presskonferens under torsdagen.

1 av 2 | Foto: AP/TT
Matteo Messina Denaro jagas för en brottskarriär som sträcker sig 25 år tillbaka i tiden.

Det är inte första gången som polisen säger sig vara på väg att ringa in Denaro. Men av den siste gudfadern finns inte många spår.

Senaste bilden på honom är från 2007 – och den är bara en animation som bygger på då färska vittnesmål om hans utseende.

Polisen vet sedan några år att han kommunicerar med sina underhuggare via kodade meddelanden på lappar – så kallade ”pizzini”. Bland annat ska lapparna ha lagts under en sten på en bondgård på Sicilien.

I de nya tillslagen har utredarna dock inte lyckats hitta några lappar, rapporterar Washington Post. Men ett antal avlyssnade telefonsamtal har säkrats.

I en inspelningarna hörs hur en av de nu gripna männen hyllar ett brutalt mord på ett barn. Giuseppe Di Matteo var 11 år när han kidnappades 1993. Hans pappa Santino Di Matteo hade bytt sida och blivit informatör åt polisen. Kidnappningen var hämnden.

Mer än två år senare, när pojken var 13, ströps han till döds innan kroppen upplöstes i syra. Mordet var enligt Washington Post beordrat av Riina och i den nu hittade inspelningen försvarar den misstänkte mannen hans beslut:

– Visst gjorde han det rätta? Han gjorde det rätta, hörs i ljudfilen.

1 av 4 | Foto: Alessandro Fucarini/AFP
Matteo Messina Denaros svåger Rosario Allegra.

Samtalet tycks ha ägt rum mellan den misstänkte och Santino Di Matteo.

– Det stämmer att vi inte rör barn, men 700 dagar är två år och varför drog du inte tillbaka ditt vittnesmål? Du brydde dig uppenbarligen inte om ditt barn.

Matteo Messina Denaro är efterlyst för en oräknelig mängd brott, inklusive dussintals mord. Han blev en stjärna inom den sicilianska maffian i början av nittiotalet och ingick i en grupp som låg bakom en rad dödliga bombattentat i Cosa Nostras krig mot den italienska staten.

Enligt italienska medier har han själv skrutit om att han skulle kunna ”fylla en hel kyrkogård” med sina offer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sicilien

Maffia