Ministern: ”Behövs ny ledning både för avlopp och landsting”

avJosefin Silverberg

En avloppsledning sprang läck och vatten droppade ned på medicinska instrument på Nya Karolinska sjukhuset i Solna under helgen.

– Det är uppenbart att det behövs en ny ledning. Både för avloppet och för Stockholms läns landsting, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

I den politiska debatten används jättebygget Nya Karolinska som ett varningens tecken. Regeringen har tillsatt en statlig utredning som ska gå till botten med vilka fel som begåtts under bygget.

Landstingsledningen lovar krafttag, med en ny sjukhusstyrelse, nya rutiner för inköp och extern granskning av konsultanvändningen.

Ministern starkt kritisk

Helgens avloppshaveri NKS:s sterilcentral, där avloppsvatten droppat ner på medicinsk utrustning som har behövt slängas, menar socialministern är ett tecken på att även landstingsledningen behöver bytas ut i höst.

– När skattepengar nu bygger världens dyraste sjukhus så ska vi inte behöva se avloppsläckor, dyra konsultnotor, felbyggen och att barnsjukvårdens avdelningar inte är barnanpassade. Hur många fler skandaler ska vi behöva se från NKS?, säger hon till Aftonbladet.

På kort sikt kommer inte operationer att påverkas meddelade NKS:s pressansvarige under onsdagen.

– Det görs nu en inventering och analys på längre sikt, det kan exempelvis vara artiklar som har något längre leveranstid, sa Anders Stålhammar då.

1 av 2 | Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fastighetslandstingsrådet: ”Inte acceptabelt att det läcker vatten”

Paul Lindquist (M) som är fastighetslandstingsråd i Stockholms läns landsting, hoppas att de kommande ombyggnationerna, bland annat av sterilcentralen, ska påverka verksamheten i begränsad omfattning:

– De krav vi har från politikens sida är att det ska påverka verksamheten så lite som möjligt. Vi förväntar oss naturligtvis att Skanska snarast möjligt åtgärdar ett fel som detta, det är inte acceptabelt att det börjar läcka vatten från ledningar i en ny byggnad, säger han till Aftonbladet.

Annika Strandhälls reaktion ser han som en attack på vårdpersonal som jobbar på Karolinska.

– Det märks att vi närmar oss ett val – jag tycker inte det är särskilt seriöst av en minister att göra sådana uttalanden. Det innebär också att hon faktiskt ger sig på den oerhört duktiga och kompetenta personal som vi har på Karolinska som jobbar dag och natt för att ge våra medborgare bästa tänkbara vård, säger Paul Lindquist.

ARTIKELN HANDLAR OM