Åklagare kräver livstid för Akilov

avTT

NYHETER

Straffvärdet måste vara det allra högsta, yrkar åklagare Hans Ihrman i terroristmålet mot Rakhmat Akilov.

– Därför är någon annan påföljd än fängelse på livstid utesluten, säger han.

Så avslutar åklagaren sin sammanfattning av rättegången i Stockholms tingsrätt om dådet på Drottninggatan i fjol.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, däremot flera försvårande, sade Ihrman strax innan.

Åklagarsidan yrkar också på att Akilov aldrig ska få återvända till Sverige efter avtjänat straff.

– Det här är ett brottmål om terrorism i sin mest uppenbara form, anser åklagaren.

Ihrman har nu sammanfattat sin syn på fallet inför rätten, över två månader sedan rättegången startade.

Rakhmat Akilov tog sig rätten att avgöra så många människors öden. Nu är det den demokratiska rättsstatens tur att avgöra Akilovs, inledde han sin slutplädering.

"Ville mörda"

Akilov misslyckades med att ansluta sig till Islamiska staten i Syrien. I stället hörsammade han uppmaningen från terrororganisationen att slå till där han befann sig i Sverige, fastslår Ihrman.

Akilov skulle slå till mot ”de otrogna, bögar, lesbianer och annan skit”, säger Ihrman och citerar den terroråtalade från brottsutredningen.

Den 40-årige uzbeken ville skapa problem i Sverige så att Sverige inte skulle skapa problem för Islamiska statens ”kalifat”, säger åklagaren om motivet.

– Han ville mörda svenska medborgare, dem som befann sig på gatan, vilka som helst. Han körde på hela familjer, kvinnor, barn, unga, gamla. Han har varit fullständigt likgiltig.

– Denna känslokalla sida har han visat dag efter dag i den här rättssalen, säger Ihrman.

Minns faran

Åklagaren invänder också mot försvarets syn på vad som är ett mordförsök – om målsägarna varit tillräckligt nära lastbilen. Akilov har kört den "som ett tåg på en räls”. De människor på gatan som har upptäckt lastbilen i tid har haft turen att klara sig. Ihrman anser att ”det är ingen skillnad på fara, oavsett om de har haft en eller två eller tre sekunder på sig att förflytta sig”.

Exakt hur nära någon varit lastbilen kan vara svårt att avgöra. Vissa målsägares minnesbilder har också ifrågasatts, fortsätter Ihrman.

– Men faran, den minns man, och det är den som är den avgörande, säger åklagaren.

Ihrman vill också påpeka varför Akilov ses som en ensam gärningsman, fastän han chattat med likasinnade som enligt medieuppgifter misstänks röra sig om kända IS-ledare.

"Ensam gärningsman"

Akilov har inte vetat vilka de är, anser åklagaren. De har fungerat som "en Facebook-grupp där man trycker på gillaknappen". Deras namn kan också användas av flera, så de förblir oidentifierade, enligt Ihrman.

– Visst har han fått stöd och uppmuntran, det är ingen tvekan om det. Men det är Akilov som rekognoserar i Stockholm, det är Akilov som köper aceton på Biltema, det är Akilov som stjäl lastbilen på Adolf Fredriks kyrkogata, det är Akilov själv som kör lastbilen.

– Han är således ensam gärningsman, säger Ihrman.

Efter Ihrman följer summeringar från de många målsägarbiträdena, de advokater som företräder de drabbade.

Dom före midsommar

De kommer att argumentera för så stora skadestånd som möjligt för sina klienter, upp till 300 000 per offer.

Försvarets plädering avslutar sedan rättegången. Advokat Johan Eriksson har tidigare sagt att han på Akilovs vägnar kommer att bestrida livstidsstraff. Försvaret bestrider också de höga skadeståndsanspråken och hänvisar till praxis och därmed betydligt lägre belopp.

Akilov har erkänt det mesta, men förnekar brott i 18 fall. Här handlar det inte minst om vad som i lagens mening är ett mordförsök och inte.

På den sista rättegångsdagen, sannolikt onsdag eller torsdag nästa vecka, meddelas datum för dom. Rätten har tidigare sagt att den kan väntas före midsommar.

Foto: Lasse Allard
ARTIKELN HANDLAR OM