Kritiserade lokala SD-toppen lämnar alla uppdrag

avJosefin Silverberg

SD-toppen i Växjö, Nils Sjöqvist Axelsson hyllar Putin i videos på nätet och har umgåtts med högerextrema kroppsbyggare.

Nu lämnar han alla uppdrag, skriver han själv på sin facebooksida.

”Detta är ett beslut jag tar för att det är vad jag tror är bäst för Sverigedemokraterna”, skriver Sjöqvist Axelsson.

Aftonbladet har rapporterat om hur Nils Sjöqvist Axelsson, 24, som våren 2017 blev medlem i SD och sedan blev vald som ordförande för lokalavdelningen i Växjö, umgåtts med högerextrema.

Fram till vintern 2017 var han med i Northern Brothers, en grupp som Expo beskriver som en högerextrem styrketränargrupp. Han medverkar i flera videos med Northern Brothers som Aftonbladet tagit del av.

Där säger han bland annat:

– Putin är en sann nationalistledare. I ett av sina bästa tal berättar han att minoriteter inte ska vänta sig privilegier oavsett hur högljutt de gapar.

Nu lämnar Nils Sjöqvist Axelsson lämnar alla sina uppdrag. Det skriver han på sin Facebooksida, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera om.

”Efter den senaste tidens spridning av artiklar om mig så upplever jag att mitt förtroende hos invånarna i Växjö kommun har skadats.  Därför väljer jag att kliva tillbaka och lämna min position som ordförande för Sverigedemokraterna Växjö och kontaktperson för Ungsvenskarna Kronoberg”, skriver han.

”Jag kommer även att kliva av från kommun- och regionlistan. Detta är ett beslut jag tar för att det är vad jag tror är bäst för Sverigedemokraterna.”

Beslut skulle fattas på måndag

När uppgifterna om den lokala SD-toppens samröre med högerextrema blev kända meddelade Sverigedemokraternas att Sjöqvist Axelsson är ett ”prioriterat ärende” hos partiets medlemsutskott.

– Jag kommer att lyfta upp honom som ett snabbärende. Sen måste han få möjlighet att ge sin version. Därefter fattar medlemsutskottet sitt beslut och skickar det vidare till partistyrelsen för beslut den 23 april, har Magnus Olsson, ordförande i medlemsutskottet, tidigare sagt till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM