Miljöpartiet

MP-ledamoten har polisanmält: Det med barnet har inte hänt

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

MP-ledamoten ska ha utsatt ett spädbarn för ett övergrepp, enligt DN:s källor.

Nu uppger mannen att han polisanmält partikollegan bakom anklagelsen.

– Det som beskrivs om barnet har aldrig hänt, säger han.

Dagens Nyheter publicerade under måndagen uppgifter om att en riksdagsledamot för Miljöpartiet i flera års tid anklagats för olämpligt beteende.

Ett tjugotal personer inom partiet berättar för tidningen att mannen ska ha trakasserat kvinnor och gjort sexuella närmanden. Larm om hans beteende ska ha nått högt upp i partiet – utan att något hänt, uppger DN.

Nu utreds han av partiets krisgrupp och partisekreterare Amanda Lind uppger i ett pressmeddelande på måndagskvällen att mannen tar timeout.

Något han själv bekräftar i ett uttalande till Aftonbladet.

– Partiet uppmanade mig tidigare i dag att ta en time-out under tiden som den intern utredningen pågår och det tänker jag göra.

Polisanmält för förtal

Han berättar också att han lämnat in en polisanmälan mot en partikollega. Kollegan har anklagat mannen för ett övergrepp riktat mot ett spädbarn, framgår det i DN:s artikel.

– Det som beskrivs om barnet har aldrig hänt. Vi åt lunch på en restaurang med mycket folk i lokalen. Ett och ett halvt år senare hörde hon av sig till partiet. Min gruppledare bjöd in till ett trepartssamtal med henne och mig, som hon dock tackade nej till, säger riksdagsledamoten i uttalandet.

– Jag har gjort en polisanmälan för grovt förtal mot den här personen och jag har ett juridiskt ombud som jobbar med fallet.

”Han föreslog en lunch”

Partikollegans anklagelse ska enligt DN ha polisanmälts år 2015. Då lades ärendet ner för att det ska ha hänt för långt tillbaka i tiden. Kvinnan säger till DN att hon fortfarande mår dåligt av det som hände:

– Vi hade träffats på ett möte för nya medlemmar och etablerade MP-politiker. När jag var föräldraledig med min dotter, som då var fem månader gammal, ringde jag honom för att höra vad som var på gång inom partiet. Han föreslog en lunch. Vi satt på Pizza Hut vid Medborgarplatsen i Stockholm. Jag ammade min dotter under lunchen och hon blev trött och lite slö som bebisar kan bli när de är mätta. När vi skulle gå frågade NN om han fick hålla min dotter en stund. Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun, säger kvinnan till DN.

Den utpekade MP-ledmoten anklagas också för sexuella närmanden och olämpligt beteende mot kvinnor inom partiet. De uppgifterna vill han inte säga något om.

– Det övriga är rykten som jag inte vill kommentera.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljöpartiet till sitt eget kommunalråd: Avgå

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Sexuella övergrepp