Libyens kris ska lösas i Italien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj hälsar på Italiens dito Giuseppe Conte i Rom i oktober. Nu möts de igen i Palermo. Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj hälsar på Italiens dito Giuseppe Conte i Rom i oktober. Nu möts de igen i Palermo. Arkivbild.

FN har sagt nej till det planerade valet i Libyen på grund av våldet i det splittrade landet. Nu möts konfliktens parter i Italien för att försöka lösa den mångåriga politiska krisen.

Såväl krigsherren Khalifa Haftar som enhetsregeringens premiärminister Fayez al-Sarraj befinner sig i Palermo, dit även Sveriges utrikesminister Margot Wallström rest för att prata fred i Libyen.

På agendan står bland annat bilaterala samtal med Italiens premiärminister Giuseppe Conte – men det är inte klarlagt huruvida Haftar och al-Sarraj kommer att träffas under konferensen i den sicilianska huvudstaden.

Val i december

– Palermokonferensen är ett fundamentalt steg mot målet att stabilisera Libyen och för säkerheten runt hela Medelhavet, sade Conte i förra veckan.

Under en fredskonferens i Paris i våras kom fyra av Libyens rivaliserande ledare överens om att hålla val den 10 december. Men efter en våg av våldsamheter i augusti och september då över 100 människor dödades i strider mellan olika miliser i utkanten av huvudstaden Tripoli så sade FN-sändebudet Ghassan Salamé att valet omöjligt kan hållas då.

– Vi kan hålla val i en nära framtid, ja. Men definitivt inte nu, sade Salamé.

Två parlament

Det svårt krigshärjade Libyen har inte haft en fungerande och allmänt erkänd regering sedan diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades i ett Nato-stött uppror 2011. Fayez al-Sarrajs enhetsregering är internationellt erkänd och stöds av FN, men har en begränsad makt. Den östra delen av det nordafrikanska landet styrs av Khalifa Haftar.

Utöver Haftar och al-Sarraj deltar även talmännen för de två parlamenten i Libyen samt representanter för ett 20-tal länder, EU, FN och Arabförbundet vid konferensen i Palermo.

Publicerad:

LÄS VIDARE