Hopp om vapenvila efter uppblossat Gazavåld

avTT

Publicerad:
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Gazabor inspekterar förödelsen efter en israelisk flygräd.
Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.

Militanta palestinska grupper i Gaza säger att ett avtal om vapenvila har nåtts, ett uttalande som Israel ännu inte har kommenterat.

Beskeden kommer efter de värsta raket- och flygangreppen sedan Gazakriget 2014.

Hamas och andra palestinska grupper säger i ett gemensamt uttalande att en vapenvila har slutits, efter egyptisk medling. De säger att kommer att respektera vapenvilan så länge Israel gör detsamma.

Någon officiell israelisk reaktion har inte kommit, men en tjänsteman säger till tidningen Haaretz att Israel "förbehåller sig sin handlingsfrihet" och att utvecklingen på marken kommer att avgöra Israels reaktion.

FN:s säkerhetsråd diskuterar Gazakonflikten vid ett slutet möte i New York under tisdagskvällen lokal tid, på begäran av Kuwait och Bolivia. Israels FN-ambassadör Danny Danon säger inför mötet att Israel inte tänker acceptera någon maning till båda sidor att iaktta återhållsamhet. "Det finns en sida som attackerar och skjuter 400 raketer mot civila och en annan sida som försvarar sina invånare", säger han i ett uttalande.

Över 400 raketer har skjutits från det palestinska territoriet under måndagen och tisdagen. Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar har svarat med att attackera ett hundratal mål i Gaza.

En hämnd

En palestinier dödades i en flygräd på tisdagen. Den dödade 26-åringen ingick i en grupp som hade skjutit projektiler mot israeliskt territorium, enligt israeliska militären.

Totalt rapporteras sju palestinier ha dödats i attackerna. En av dem, en man 40-årsåldern, hittades död i ruinerna av en byggnad i södra Israel som träffats av en raket sent på söndagskvällen, uppger lokala räddningsmyndigheter.

Från den israeliska sidan rapporteras ett 70-tal skadade personer.

Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger att raketavfyrningen är en hämnd av flera grupper efter att sju palestinier dödats i strid med israeler på Gaza. Bland dem en lokal befälhavare för Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna.

FN manar till lugn

Detta skedde i samband med en hemlig, men misslyckad, israelisk insats på Gazaremsan sent på söndagen. Enligt Israel var insatsen av underrättelsekaraktär, rapporterar Haaretz. Enligt Hamas var det en grupp israeler som försökte infiltrera området i en civil bil. Skottväxling utbröt och israelerna fick understöd av flygvapen, rapporterar Reuters. Bilder visar rester av palestiniernas fordon i en krater i sanden.

FN:s generalsekreterare António Guterres manar parterna till maximal återhållsamhet.

"FN:s Mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov arbetar tätt tillsammans med Egypten och alla inblandade parter för att återställa lugnet", säger Guterres talesperson Farhan Haq i ett uttalande.

Publicerad: