Polis ska freda kvinnor vid indiskt tempel

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: AP/TT
En polis kastar tillbaka en sten i samband med de våldsamma protester som försökte stoppa kvinnor som försökte besöka Sabarimalatemplet i mitten av oktober, efter att ett förbud för kvinnor upphävts av Högsta domstolen. Arkivbild.

Det hinduiska templet Sabarimala i södra Indien har förvandlats till en fästning – för att se till så att kvinnor kan ta sig dit på ett säkert sätt när det öppnar på nytt.

Över 3 400 poliser, varav många kravallutrustade, har satts in längs rutterna till templet.

Men hundratals demonstranter rapporteras i stället ha samlats vid flygplatsen utanför staden Kochi för att försöka stoppa den framstående kvinnorättsaktivisten Trupti Desai.

– Vi har försökt att beställa taxi flera gånger men demonstranterna hindrar oss från att kliva in i dem. De hotar med våld om vi gör det, säger Desai i en intervju i indisk tv.

Uppmärksammad dom

Högsta domstolen olagligförklarade i september ett förbud för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka helgedomen. Sedan dess har templet blivit en symbol för striden mellan kvinnorättsaktivister och konservativa hinduer. När det i mitten av oktober öppnade för första gången efter HD-domen hölls våldsamma protester där deltagare kastade sten mot polisen och gav sig på kvinnliga journalister. Två kvinnor som eskorterades av polis mot templet var tvungna att vända om.

Denna gång vill myndigheterna se till att ha övertaget. Omkring 700 kvinnor har anmält att de kommer att besöka templet, som öppnar under fredagen inför en hinduisk festival som inleds i helgen.

Politisk strid

Det hindunationalistiska regeringspartiet BJP påstår att dess anhängare behandlats orättvist av polisen när de gripits under de tidigare protesterna vid templet, och skyller på delstaten Keralas kommunistiska styre.

– Kommunisterna är ateister och vill förstöra Sabarimalatemplets kultur, påstår BJP:s ordförande i Kerala, P S Sreedharan Pillai.

Förbudet för kvinnor att besöka Sabarimala har handlat om att menstruerande kvinnor anses besudla helgedomen. Traditionalisterna hänvisar till att kvinnor tillåts besöka andra hinduiska tempel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN