”Man kände att något kommer hända”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

NYHETER

LINKÖPING. En 18-årig man sköts ihjäl och ytterligare en man skottskadades i närheten av en skola i Skäggetorp i Linköping.

Simon Estephan, 46, var på väg hem när han såg ett gäng maskerade ungdomar samlas.

– Det var hetsig stämning och man kände att något kommer att hända, säger han.

En trevägskorsning ett stenkast från en grundskola i Skäggetorps centrum är i dag en spontan mötesplats för boende i området. På asfalten syns pölar och stänk av blod efter nattens händelse.

En 18-årig man sköts till döds i en konfrontation mellan två beväpnade gäng. En 29-årig man skadades lindrigt.

– Min familj firade eid hemma och såg alltihopa från balkongen. Det var sjukt, eldsflammor från pistoler som sköt från två håll. Det var overkligt, det är ju sånt man ser på film, säger en ung man till Aftonbladet på platsen.

Var maskerade

Simon Estephan, 46, var på väg hem från ett koloniområde i närheten när han såg ett gäng ungdomar samlas. Det var en dryg timme innan skottlossningen, många var maskerade och bar slagträn.

–  Jag visste att de var beredda på det som skulle hända. De hade sina påkar och jag trodde att de skulle slå på varandra, säger Simon Estephan.

Han säger att alla känner alla i Skäggetorp och att händelsen kommit som en chock för många.

– Många är chockade och arga för att det kunde hända, säger han.

Såg honom dö

Bilar har brunnit och ungdomar bråkar. För en vecka sedan brann fritidsgården ned. Flera personer berättar för oss att de är rädda för att gå ut när det är mörkt.

Pensionären Birgitta Karlsson bor i huset intill och satt på första parkett när skottlossningen började en halvtimme innan midnatt.

– Det lät som hagel mot ett plåttak, säger hon.

Birgitta fick kanske två timmars sömn efter att ha sett den unge mannen dö på gatan. Nu undrar hon om hon kan bo kvar.

– Jag har bott här i sju år och det var inte så här då. Nu säger mina barn att "mamma nu måste du flytta". Varför ska jag måsta se sånt här?

"Jag är rädd"

En kvinna med afghanskt ursprung bjuder oss på banan hemma i sitt kök. Hennes familj har bott här i fem år. Men de vill bort.

– Jag är rädd. Rädd för pistolerna, säger hon på knackig svenska medan hon formar fingrarna till en pistol.

Hon satt och såg på tv tillsammans med sin man när det small till flera gånger. Hon drabbades av panik och skrek. Hennes make, som är ex-militär, sprang till balkongen.

– Jag hörde 7-8 skott och såg killar med påkar utanför. Han som blev skjuten låg på marken redan, säger han.

Någon skulle snart dö

För många boende i Skäggetorp har skotten kommit som en chock. Några säger att polisen sviker de boende i området, att närpolisstationen lades ned och att de inte kommer när man ringer, eller inte ingriper när de kommer. Men mest är folk ledsna.

Flera personer vi träffar berättar att det pågår ett krig mellan de kriminella gängen Black Cobra och Bergagänget, från området Berga.

En man i 30-årsåldern säger att uppgörelsen därför inte kom som en överraskning. Våldet har eskalerat den senaste tiden.

– Vi sa för en månad sedan att snart kommer någon att dö. Det har varit massor av andra bråk på olika ställen i stan, säger han.

Han säger att det är känt att medlemmar ur gänget Black Cobra bor i Skäggetorp och att han inte är rädd för dem.

– Det är unga killar och de är oberäkneliga. Jag vill inte att någon 17-åring hugger mig i ryggen med kniv, säger han om varför han vill vara anonym.

Vad händer nu då?

– Nu blir det lugnt i två veckor för att alla kommer sitta häktade. Men om någon månad – Gud vet, säger han.

Publicerad: