Hårda vindar fick vindkraftverk att skena

”Knakade och dånade i vinden”

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Svea blev inte den nyårssmäll som meteorologerna befarat.

Men på flera håll ledde stormen till trafikproblem och strömlösa hushåll – och i Blekinge skenade ett vindkraftverk.

– Vi spärrade av eftersom vingarna kan flyga iväg hundratals meter, säger räddningschef Jonas Pettersson.

SMHI hade gått ut med klass 2-varningar för stormbyar på upp till 27 meter per sekund i stora delar av Götaland, tågsträckor hade spärrats av på förhand och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hade meddelat att hela personalen ”stod på tå” – Sverige var redo för Svea.

Men redan i går morse hade flera av varningarna nedgraderats till ettor på den tregradiga skalan. Borta var klass 2-varningarna över Östergötland, Jönköping och stora delar av Västergötland.

Klass 2-varningarna låg dock kvar över Öland och Gotland samt Västkusten och på förmiddagen kom flera rapporter om bråte som rasat från byggnadsställningar och nedfallna träd över länsvägar och elledningar. Under dagen uppgavs närmare 4 000 abonnenter hos Eon, Fortum och Vattenfall sakna ström.

Konstigt dån

Vid lunchtid uppmätte Aftonbladets utsända vindstyrkor på 25 meter per sekund på Hönö och Fotö vid havsbandet i Göteborgs skärgård. De luttrade öborna verkade dock inte nämnvärt påverkade av stormen.

– Vi är ute och njuter av det fina vädret, säger Hönöbon Riste Mladenovski, 39, som var ute och tittade på det vilda havet med sina söner Kevin och Markus Zachariasson, 7 respektive 4 år gamla.

Vid 14-tiden inkom dock ett larm att ta på allvar. Vid östra Ringvägen vid infarten till Olofström i Blekinge hade den hårda blåsten fått ett vindkraftverk att skena. Vanligtvis stängs det tillfälligt ner när vindarna uppnått en viss styrka, men i går svarade inte mekaniken på fjärrstyrningen och det gick inte att få stopp på rotorbladen.

– Det blev ett väldigt konstigt dån när det började skena, det ska ha knakat och dånat och hela tornet hamnade i några slags resonansvibrationer, sa Jonas Pettersson, räddnigschef i beredskap.

Risken överhängande

Ett stort område spärrades av eftersom vindkraftverket i värsta fall hade kunnat brytas sönder.

– Det har hänt, och då kan vingarna flyga iväg hundratals meter. Risken är överhängande, och det är därför vi har spärrat av i närheten.

Till slut lyckades dock tekniker få stopp på de skenande vingarna.

När stormen sedan rasade vidare mot Öland och Gotland ställde Destination Gotland in avgångarna på eftermiddagen och kvällen mellan Visby och Oskarshamn. Även på Västkusten påverkades färjetrafiken av Sveas framfart och på många håll i Götaland ställdes tågtrafiken in.

Även om stormen blev skonsammare än befarat noterades höga toppar på flera håll. Vid Hanö noterades exempelvis 30,9 meter i sekunden och vid Blekingekusten 29,4.

Publisert: