Hårda V-kraven inför budgetmatchen med regeringen

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson.

Regeringen måste förhandla med Vänsterpartiet för att få sin vårändringsbudget genom riksdagen.

Höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar står högst upp på V:s kravlista.

– Vi tror inte att det blir en helt enkel resa, säger ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson (V).

Efter höstens val bildade Stefan Löfvens socialdemokrater regering tillsammans med Miljöpartiet medan Vänsterpartiet lämnades utanför. Men för att få tillräckligt med stöd för budgeten i riksdagen var Löfven ändå tvungen att förhandla med vänsterpartisterna.

Parterna kom överens och en budget nådde riksdagens bord. Väl där valde dock Sverigedemokraterna att rösta på Alliansens förslag vilket gjorde att regeringens reformer gick om intet. Sedan dess regerar Stefan Löfven på Alliansens budget.

Nu väntar ny budgetmatch

Men efter decemberöverenskommelsen är läget nu ett annat. Det står nu klart att det största blockets budget kommer att få tillräckligt med stöd i riksdagen. Just nu sitter S och MP i förhandlingar inför vårändringsbudgeten som ska nå riksdagen den 15 april. Efter att regeringen är överens internt väntar en ny förhandlingsmatch mot V, som företräds ekonomiska talespersonen Ulla Andersson och riksdagsledamoten Ali Esbati. I bakgrunden finns också vice gruppledaren Mia Sydow-Mölleby med som stöd.

– För oss finns det två huvudingångar i förhandlingarna med regeringen. Det är att försöka se till att inkomstskillnaden mellan kvinnor och män minskar och att resurserna till välfärden ökar, säger Ulla Andersson.

I höstens förhandlingar fick V igenom flera av sina prioriterade frågor. Det handlade om höjt underhållstöd för ensamstående, gratis medicin för barn samt mer pengar till äldre- och förlossningsvården.

Men denna gång blir det en stramare historia. I en ändringsbudget går det inte, som i höstens variant, att förändra inkomstskatterna. Det innebär att det kommer bli svårare för parterna att få fram pengar till reformer.

– Så är det. I höstas fick vi igenom skattehöjningar för de som tjänar bäst. Det är viktigt ur ett jämlikhetsperspektiv. Den möjligheten har vi inte nu, så vi får prioritera, säger Ulla Andersson.

Blir svårt att få fram pengar

Hon menar dock att det finns andra sätt att skaka fram mer pengar. Regeringen vill avskaffa den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga i två steg, men enligt V borde reformen slopas på en gång.

Hon nämner också slopat gåvoavdrag som en möjlig inkomstbringare.

– Sedan kan man ta en del av borgarnas reformer som inte vi tycker är bra och avsluta dem. Sedan får man titta på punktskatter.

Av de reformer som V fick igenom i höstas är det en som man sätter högre än de andra.

– Höjt underhållsstöd kommer att vara en mycket central fråga för oss. Dels är det så att det är ekonomiskt tufft att vara ensam förälder och så har det knappt höjts på tjugo år. I höstas fick vi igenom en höjning med 300 kronor i månaden och det ska vi försöka fixa nu också.

”Regeringen behöver oss”

Dessutom kommer man återigen att driva på för gratis medicin för barn och ökade resurser till äldre- och förlossningsvården.

– Regeringen behöver förhandla med oss för att få fram en budget som kan gå igenom riksdagen. Vi tycker att det är en bra möjlighet för oss att göra avtryck, säger Andersson.

Hon siar om att det kommer bli en tuff match.

– Det svåraste kommer bli att hitta finansiering. De reformer vi fick igenom i höstas har regeringen i sin tur lyft fram som viktiga feministiska reformer. Det är vi glada för, men sen vet ju vi att det satt väldigt långt inne, inte minst i frågan om underhållsstödet.

Hon hoppas nu att S och MP snart ska vara överens internt så att budgetmatchen kan börja.

– De bör de väl vara ganska snart, tycker jag.

Publisert: