Fredspristagare kräver stopp på folkmord

avTT

Foto: Suzauddin Rubel/AP/TT
Tawakkol Karman håller en rohingysk bebis under ett besök i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh.

Tre Nobelpristagare uppmanar Burmas ledare Aung San Suu Kyi och militären att sätta ett stopp för vad de beskriver som folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer.

– Hon måste sluta slå dövörat till när det gäller förföljelsen av rohingya eller riskera att bli delaktig i brottet, säger jemenitiska Tawakkol Karman, en av dem som delade på Nobels fredspris 2011, vid en presskonferens i Dhaka.

Karman, har tillsammans med 1976 års fredspristagare, nordirländska aktivisten Mairead Maguir, liksom den iranska advokaten Shirin Ebadi, som fick fredspriset 2003, besökt rohingyska flyktingläger i Bangladesh.

Maguire säger att hon hört vittnesmål om kvinnor som våldtagits flera gånger och barn som kastats i elden eller dränkts i floder.

De tre säger att de planerade att resa till Burma och att de skickat flera meddelanden till sin fredspristagarkollega, men att de inte fått något svar. Suu fick priset för sin demokratikamp 1991.

Burma har fått kraftig kritik för den militärinsats som intensifierades mot rohingyer i augusti förra året. Sedan dess har omkring 700 000 tvingats på flykt, byar har bränts och människor har dödats och våldtagits. FN har klassat agerandet som etnisk rensning.