Nyheter

Peter Sunde gripen i Skåne

Av: 

John Granlund

NYHETER

En av hjärnorna bakom fildelarsajten Pirate Bay har gripits.

Peter Sunde, 35, greps i dag vid ett tillslag i Skåne.

– Han har varit på rymmen sedan 2012, säger Carolina Ekéus, presskontakt på rikskriminalpolisen.

Tipsa | Aftonbladet

Rikskriminalen uppger att Peter Sunde har varit efterlyst av Interpol och att han nu gripits.

– Han greps för att han ska avtjäna ett fängelsestraff på åtta månader. Det handlar om Pirate Bay-målet, säger Caroline Ekéus.

Expressen uppger att tillslaget skedde på en bondgård i skånska Oxie. Enligt tidningen ska polsk polis och skånsk piketpolis ha deltagit vid gripandet.

Dömdes till fängelse

Peter Sunde dömdes för medhjälp till upphovsbrott tillsammans med två andra män i Svea hovrätt i november 2010. Tillsammans dömdes Pirate Bay-grundarna utöver fängelsestraff att betala ett skadestånd på omkring 46 miljoner kronor.

I domen slog hovrätten fast att männen genom fildelningssajten The Pirate Bay "underlättat olaglig fildelning på ett sätt som medför straffansvar för dem som drivit tjänsten".

Peter Sunde har vid flera tillfällen ansökt om resning i Högsta domstolen, senast i februari i år. Han hänvisar bland annat till nya rättsfall från Europadomstolen som handlar om hur man bedömer medhjälp till brott.

"Djupt olycklig"

Peter Sundes försvarare Peter Althin säger till Aftonbladet att han fortfarande har svårt att acceptera domen.

– Har man en lagakraftvunnen dom så måste man in och avtjäna detta. Jag kväljer dom men jag tycker fortfarande att domen är djupt olycklig och felaktig när det gäller honom.  Det fanns inget som visade att han hade en aktiv del i detta som han dömdes för, säger Peter Althin.

Han säger att en öppen anstalt nu väntar Peter Sunde.

– Det blir inte Kumla säkerhetsavdelning eller något sånt. Det blir en något mer öppen anstalt och det kommer att ske ganska snart, säger Peter Althin.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: