Bildts närmaste man kan ha jobbat för både UD och Kreab

avLisa Röstlund

Uppdraget: "underrättelsearbete"

1 av 4
Olof Ehrenkrona har sedan fyra decennier tillbaka varit en nära följeslagare till Carl Bildt.

Bildts närmaste man Olof Ehrenkrona skulle enligt ett Kreabkontrakt jobba med "underrättelsearbete" för Georgien, kan Aftonbladet avslöja i dag.

Kontraktet slöts i november 2006 – tre veckor innan han anställdes som Bildts närmaste rådgivare vid UD – och löpte i drygt ett år.

Enligt georgiska regeringen finns inget som dokumenterar förändringar av teamet under kontraktstiden, men Ehrenkrona försäkrar:

– Jag hade inga sidouppdrag när jag gick in i regeringskansliet.

Carl Bildt var mellan 2004-2006 ordförande för moderatknutna pr-byrån Kreab. Aftonbladet har tidigare berättat att Carl Bildt varit delaktig i att värva georgiska regeringen som kund åt Kreab, innan han lämnade styrelseuppdraget för uppdraget som M-utrikesminister i Alliansregeringen.

I går avslöjade Aftonbladet dokument som visade betalningar på 18 miljoner kronor från georgiska regeringen till Kreab mellan 2006 och 2007, och att en georgisk ex-minister anklagar Bildt för korruption.

Bildt förnekar dock att han över huvudtaget haft några kontakter som rört Georgien och Kreab.

Nu kan Aftonbladet avslöja att en av Bildts närmaste medarbetare, friherren, författaren och diplomaten Olof Ehrenkrona, var strategisk rådgivare i Kreabs Georgienteam.

Underrättelsearbete i Kreabs Georgienteam

Ehrenkrona har sedan fyra decennier tillbaka varit en nära följeslagare till Carl Bildt.

1973-1974 var Ehrenkrona vice ordförande och Bildt ordförande i Fria moderata ungdomsförbundet.

Under tiden som statsminister 1991-1994 plockade Bildt in Ehrenkrona som en av sina närmaste medarbetare, med titeln planeringschef på statsrådsberedningen.

Två månader efter att Bildt tillträdde som utrikesminister i Alliansregeringen utnämnde han från den 11 december 2006 Olof Ehrenkrona till ambassadör. Ehrenkrona kallas nu "utrikesministerns rådgivare i globaliseringsfrågor", och har bland annat sysslat med policyplanering.

Aftonbladet kan även avslöja dokument som visar att Olof Ehrenkrona ingick i det team som Kreab satte ihop för att jobba med Georgien.

Den 22 november 2006 skrevs ett mångmiljonkontrakt mellan Georgien och Kreab. I kontraktet ingår åtta namn som utgör Kreabs projektteam för ändamålet, bland dem Olof Ehrenkrona som strategiska rådgivare.

Den första månaden av kontraktstiden ska ägnas åt "underrättelsearbete", för en extra avgift på motsvarande 670 000 kronor.

Enligt kontraktet kan inga förändringar i teamets sammansättning göras utan en överenskommelse underskriven av båda parter. Ett brev från dåvarande georgiska premiärministern Vladimer Gurgenidze den 31 januari 2008 avslutar kontraktet med Kreab.

Aftonbladet har från Sophio Sichinava, chef för nuvarande georgiska justitiedepartementet, fått en officiell bekräftelse på att dokumenten är autentiska, och:

"Vi har inga dokument som bekräftar några förändringar i Kreabprojektet som listas i kontraktet".

Det innebär att enligt kontraktet har Olof Ehrenkrona mellan december 2006 och januari 2008 jobbat för Kreab med Georgien – samtidigt som han jobbat som Bildts närmaste rådgivare på Utrikesdepartementet.

Fakturerade dagen innan UD

Olof Ehrenkrona bekräftar för Aftonbladet att han haft Georgienuppdrag åt Kreab.

– Det var kort, under hösten 2006. Det var mycket enkelt. Jag hade rådgivningsuppdrag från georgierna då, som förmedlades via Kreab. Uppdraget var att göra Georgien synligt i Bryssel.

Han uppger att han fakturerade två gånger, en gång den 8 november, och sista gången den 10 december – dagen innan han började hos Bildt på UD.

När du stod som teammedlem på Kreabs kontrakt 22 november – visste du då inte att du skulle börja vid UD två veckor därpå?

– Rekryteringsprocessen gick väldigt fort.

Den senaste faktureringen gällde enligt Ehrenkrona en kundresa till Tbilisi 5-6 december, där han träffade kunden. Enligt Ehrenkrona handlade det inte om underrättelsearbete.

– Jag träffade folk för att se och lyssna av, inom ramen för det uppdrag jag hade, att titta på hur de ska öka visibiliteten i Bryssel. De gjorde ju en hel del projekt tillsammans med kommissionen under de här åren.

Däremot förnekar han att han fortsatte under hela kontraktsperioden fram till januari 2008.

– Nej, det stämmer inte.

Enligt kontraktet kan man inte byta ut medlemmar i teamet utan en ömsesidig skriftlig överenskommelse, och enligt georgiska regeringen finns ingen sådan.

– De åberopade inte det på mig.

Varför stod du då som teammedlem när det här mångmiljonkontraktet slöts den 22 november 2006?

– Det vet jag inte, du får fråga Kreab om det. Verksamheten i mitt företag upphörde hösten 2006. Så fort jag accepterade att gå in i regeringskansliet upphörde naturligtvis alla mina andra projekt. Jag hade inga sidouppdrag efter det.

Du har inte varit rådgivare utanför ditt företag på något sätt?

– Nej, det har jag inte.

Har du haft kontakt med Kreab efter att du började på UD?

– Ja, det har jag haft, men inte specifikt i den här frågan. Man har varit där och träffat folk och sådär. Jag känner ju folk där, så det är inte så konstigt.

Det har inte varit relaterat till det du jobbar med?

– Nej.

Hannalena Ivarsson, projektledaren, uppger att du var strategisk rådgivare under hela perioden.

– Då kommer hon ihåg fel.

Kreabchef: "Ehrenkrona var anställd"

Aftonbladet når Georg Danell, projektansvarig på Kreab, och den som skrivit under Georgienkontraktet.

Olof Ehrenkrona satt ju som strategisk rådgivare på ert Georgienprojekt mellan 2006-2008.

– Mmm. Han var anställd på Kreab.

Vad var hans roll?

– Det får du fråga honom om. Jag kommer inte ihåg vad han gjorde. Vi var ett stort team.

Ehrenkrona var med hela tiden mellan 2006-2008?

– Jag kan inte svara på det. Jag kommer inte ihåg datum och vem som gjorde vad.

Enligt kontraktet vi har satt han på teamet.

– Han var anställd på Kreab. Han var ju inte nere på vårt kontor här. Han var väl på Stockholmskontoret. Jag var vd på Brysselkontoret och ansvarade inledningsvis för projektet, men jag var inte inblandad.

Det sågs inte som ett problem att han samtidigt jobbade på UD?

– Det gjorde han inte. Aldrig. Jag förstår inte varför du kopplar ihop det på det viset.

Han gick ju till UD 2006 under Carl Bildt.

– Så fort han lämnade Kreab lämnade han naturligtvis projektet, precis som det förekommit med alla andra. Sedan om hans namn har förekommit när man planerade projektet är en sak. Men om man går in i regeringskansliet lämnar man definitivt uppdraget.

Georgiska regeringen säger att man inte har några dokument som visar förändringar i teamsammansättningen.

– Det görs normalt via mejl, det är nog anledningen.

"Var strategisk rådgivare"

När Aftonbladet når projektledaren Hannalena Ivarsson uppger hon att hon är på väg in på ett möte och att hon varken kommer vara tillgänglig under torsdagen eller fredagen.

Jag tänkte bara höra: du satt på Kreabs projekt mot Georgien mellan 2006-2008?

– Ja.

Tillsammans med Olof Ehrenkrona, bland andra?

– Jag hade inte någon speciell kontakt med honom.

Men han var strategisk rådgivare?

– Ja, men i det dagliga arbetet hade vi inte mycket kontakt.

Vad gjorde han under den tiden?

– Jag kan inte svara på det faktiskt.

Var Olof Ehrenkrona med ända till slutet av kontraktet?

– Nej, inte vad jag kan minnas, inte i det dagliga arbetet.

Men som rådgivare alltså?

– Som rådgivare, ja.

Trots att Aftonbladet endast nämnt Hannalena Ivarssons bekräftelse om Ehrenkrona till Ehrenkrona själv, ringer Ivarsson tillbaka till Aftonbladet och säger:

– Jag var på väg in i ett möte då vi pratade för en timme sedan och jag har förstått nu att du hört av dig till andra på Kreab och sagt att jag sagt att Ehrenkrona var med i projektet. Vad jag sa till dig var att Ehrenkrona inte var med i projektet.

Du uppgav att han inte var med i det dagliga jobbet, men att han var strategisk rådgivare.

– Jag sa tydligt till dig att han inte var med i projektet, och det här är så gammalt nu. Jag kommer inte ens ihåg åren du sa.

Hur kommer det sig att Ehrenkrona står som strategisk rådgivare på Georgienteamet på det här kontraktet?

– Jag har aldrig jobbat med honom. Jag har träffat honom en gång hela mitt liv. Det här var ett Europaprojekt.

Du var projektledare och på kontraktet står att Ehrenkrona var strategist rådgivare i teamet.

– Nej, jag har inte jobbat med Ehrenkrona, jag känner inte Ehrenkrona. Jag har aldrig arbetat med honom, och projektet var ett EU-projekt som handlade om subventioner till deras institutioner.

I kontraktet står det att för en förändring i teamsammansättningen krävs en ömsesidig skriftlig överenskommelse. Georgiska regeringen säger att någon sådan inte finns. Har ni då brutit kontraktet genom att inte meddela att Ehrenkrona lämnat?

– Ehrenkrona var inte med i teamet under den tid jag var projektledare.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt för en intervju.

Hans pressekreterare låter hälsa att Bildt svarade på Aftonbladets frågor i går på twitter, och att det inte finns anledning för Bildt att kommentera vad Ehrenkrona gjort som privatperson.

Översättning från dokumenten ovan

Page 1:

Secret document

No.3             21th of November 2006        Tbilisi

About agreement signed between Government of Georgia and Kreab AB on implementation of the activities outlined in the agreement

1. To the Government of Georgia to sign the agreement with Kreab AB on provision of consultation services.

2. To authorize the Prime Minister of Georgia Zurab Nogaideli, on the basis of the President of Georgia's decree No.324  from 11th of May 2005, to sign the agreement with Kreab AB

3. To authorize the Ministry of Finance (A.Aleksishvili) to provide, in accordance with the state law on " Georgia's state budget", from the Fund of Reserves, the sum of Georgian Lari equal to 197000 euros to Kreab AB for provision of services stated in the agreement and implemented in 2006.

4. The decree enters into force from the day of its signature

Prime Minister         Zurab Nogaideli

Page 9:

To the Prime Minister of  Georgia Zurab Nogaideli

From the head of the State Chancellory Petre Mamradze

Reporting document

Mr.Zurab

As you are already have been informed,  the agreement between the Government of Georgia and Kreab AB was signed on 22th of November 2006. According to the agreement the State Chancellory of Georgia transfers 100 000 euros monthly to the account of Kreab AB.

During the last period the Kreab provided invoices for additional services provided in June and July this year equal to 76815 and 50 000 euro excluding taxes.

According to the last notice, Kreab asks for additional fee of 50 000 euros provided monthly to cover additional services ought to be provided for the entire period of the duration of the contract

To further consideration,  it is needed to be noticed that according to the point 4 of the agreement between the Government of Georgia and Kreab (reference to the point 4 of the agreement )

In case of the approval of Kreab's request it will be necessary to allocate this sum from the Fund of Reserves as the budget of the State Chancellory does not include these expenditures.