Svenska kungahuset

Lugnet före stormen

Av: 

John Granlund

Ida Gustafsson

NYHETER

Kungligheterna kopplade av med båttur efter stressig vecka - i dag brakar festligheterna igång igen

Stressen inför prinsess­dopet är över.

Här slappnar mamma Madeleine och pappa Chris av med en exklusiv båttur i skärgården tillsammans med de närmaste dop­gästerna.

Men i dag brakar festligheterna i gång igen.

Hon är Sveriges senaste prinsessa och nummer fem i tronföljden.

I dag döps den drygt tre månader gamla Leonore Lilian Maria i en direktsänd dopgudstjänst i Slottskyrkan på Drottningholm.

Tiden fram till dopet har varit stressig för både den lilla familjen och deras närmaste anhöriga.

I går anlände några av de första gästerna till fashionabla Grand Hôtel i Stockholm.

”Jag mår bra”

Herr Chris O’Neill firade med en långlunch och fika tillsammans med sin mor Eva O’Neill och systern Natascha Abensperg und Traun och hennes familj på Grand Hôtel. Den nyblivna pappan var märkbart lugn och visade inga synbara tecken på någon eventuell dopstress.

- Jag mår bra, sa Chris då Aftonbladet mötte honom utanför hotellet.

Senare under eftermiddagen sågs Eva O’Neill stressa genom Stockholm för några sista förberedelser inför dopet av sitt barnbarn.

När Aftonbladet träffade på henne efter en vända på stan tillsammans med sin dotter Natascha Abensperg, Chris halvsyster, bar hon på en shoppingkasse. Och till skillnad från sin son hade Eva O’Neill fullt upp:

- Vi har inte tid, förlåt vi har bråttom, sa de och försvann in i Grand Hôtels lobby.

Samtidigt pågick en av två utförliga generalrepetitioner av dopet ute på Drottningholm.

Inramas av fin musik

På plats var flera av prinsessan Leonores blivande faddrar och naturligtvis huvudpersonen själv och hennes föräldrar.

Överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark kommer att finnas på plats i kyrkan och assistera ärkebiskopen, Anders Wejryd, som enligt traditionen leder det kungliga dopet.

Lönnermark försäkrade i går kväll att generalrepetitionen gått bra:

- Det kommer att inramas av fin musik och många goda tankar som vid alla dop så på det viset är det här dopet lika andra högtider. Men det är naturligtvis alltid högtidligt när det gäller offentliga personer som på detta viset.

Var med och bestämde

Från kyrkan hördes psalmerna ”Tryggare kan ingen vara” samt ”En vänlig grönskas rika dräkt”. Lars-Göran Lönnermark vill inte avslöja något om programmet under dopet men säger att Chris O’Neill och prinsessan Madeleine varit med och planerat.

- Det är hovorganisten som har kontakt med familjen och lägger fram olika förslag och sedan bestämmer sig familjen för det ena eller det andra. Så har det varit också i detta fall, säger han.

Hovets informationschef Margaretha Thorgren berättar att det varit bråda dagar för både henne, resten av hovet och Leonores föräldrar.

Allt under kontroll

Men hon försäkrar att allt är under kontroll.

- Vi tror att det kommer att gå bra. Vi har en strålande dag att se fram emot. Vi har haft flera genrep och lilla prinsessan Leonore har varit med och har varit väldigt trygg. Prinsessan har greppat situationen och är trygg i mammas och pappas famn.

Under gårdagskvällen kopplade den innersta kretsen av dopgästerna av med en båttur ut mot Vaxholm i Stockholms skärgård. Ombord på charterbåten Victorina III syntes bland andra kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Madeleine, herr Chris O’Neill och kung XVI Gustaf och drottning Silvia samtala med varandra i solnedgången.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Svenska kungahuset

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kungahuset