Sverker har skrivit en tiondel av Wikipedia

Sverker Johansson med ett spökdjur i Filippinerna, landet som han lagt ut massor av artiklar om.
Sverker Johansson med ett spökdjur i Filippinerna, landet som han lagt ut massor av artiklar om.

Om du har sökt information på Wikipedia är chansen stor att du har läst något av Sverker Johansson, 53, från Falun.

Han ligger bakom nästan tio procent av artiklarna.

– När det snurrar på bra blir det 10 000 artiklar på 24 timmar, säger han.

Sverker Johansson kallas "den mest produktive författaren du aldrig hört talas om" när Wall Street Journal uppmärksammar svensken. Han står bakom flera miljoner Wikipedia-artiklar, 8-9 procent av alla på hela sajten.

Men han har inte skrivit dem på vanligt vis.

För tre år sedan började han skapa en bot – ett slags dataprogram – som kan samla in och presentera information som hämtats ur öppna databaser.

– Jag såg att någon annan hade gjort något liknande i mindre skala på holländska Wikipedia. Då tänkte jag att det där skulle jag kunna göra bättre, säger Sverker Johansson, som är självlärd i programmering sedan 1980-talet.

Fåglar och svampar

Tillsammans med andra bakom svenska Wikipedia kom han fram till vad som fattades på sajten: Alla världens fåglar.

Sedan 2012 ligger han och boten Lsjbot bakom 8 000 av de 10 000 artiklar om alla fågelarter som finns. Boten har också skapat artiklar om världens alla 55 000 svampar.

Hans mål är att presentera alla sorters levande varelser. Och filippinska kommuner.

Får både beröm och kritik

Arbetsinsatsen, där han haft hjälp av sin fru som kan språket, kom till nytta när tyfonen Yolanda slog till i november 2013.

– Då skrev alla tidningar om det. Då undrar alla läsare: Var tusan ligger det här stället? Då kan man klicka sig in där. Det är dit man går, säger Sverker Johansson.

Han har mest fått beröm – men en del är kritiska mot hans arbete och tycker att artiklarna blir tråkiga när de skrivs av ett datorprogram.

– Det är några korta rader och en faktaruta, rena basfakta. Alla är ungefär likadana. Den som vill ha ett uppslagsverk som går att sträckläsa kommer att bli besviken.

Andra tycker att det är fusk att använda en bot för att skriva.

– Vi är alla människor som skriver. Oavsett man använder en blyertspenna eller botprogrammering så är det ett redskap.

Jobb och familj

Trots att han kan få ut tusentals artiklar om dagen – de publiceras även automatiskt – hinner han med ett heltidsjobb som chef för utbildnings- och forskningskansliet vid Högskolan Dalarna.

– Programmeringen tog rätt mycket fritid från början. Själva produktionen sköter datorn själv i ett fönster i bakgrunden när jag gör annat. Sedan har jag familj och småbarn så utöver det blir det inte så mycket fritid, säger han.

"Skriver om alla djur och växter"

Idéer har han inte slut på. En av dem är att skriva om alla svenska författare med hjälp av Kungliga bibliotekets katalog.

Bot-artiklarna bidrar till att balansera vad det finns information om på sajten, tycker Sverker Johansson.

– Wikipedia som det är nu är väldigt obalanserat i sin täckning. Det skrivs av vita, unga nördar – män. Jag skriver om alla djur och växter, inte bara de som killar tycker är kul, säger han.

Publisert: