Nyheter

Ordern: Trappa upp invasionen

Av: 

Julia Wågenberg

Yasmine Winberg

NYHETER

Minst 27 palestinier och en israelisk soldat har dödats sedan Israels markinvasion av Gaza inleddes under torsdagskvällen.

Israelisk militär förbereder sig nu på att trappa upp markinvasionen.

Carl Bildt säger att han står bakom Israels rätt att försvara sig – men stöder inte markinvasionen.

– Det leder bara till att lidandet blir större. Fler människor dör, bitterheten blir djupare och svårigheten att nå en politisk lösning blir större, säger utrikesministern.

Det var under torsdagen som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bekräftade att han och landets försvarsminister gett order om en markinvasion av Gaza, i ett försök att få slut på Hamas raketbeskjutningar.

Senare körde israeliska stridsvagnar och soldater in i området.

Under fredagsförmiddagen fick militären order att förbereda sig på att trappa upp markinvasionen. Det meddelade Benjamin Netanyahu före ett konvent i Tel Aviv på fredagen.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas uppmanar Israel att avsluta markoperationen. Han säger att den annars kommer orsaka mer blodspillan och försvåra ansträngningarna att få ett slut på konflikten, uppger egyptiska nyhetsbyrån Mena.

Björn Brenner är doktorand vid Försvarshögskolan. Enligt honom är Israels strategi att gradvis eskalera konflikten mot Hamas.

– De kommande dygnen kommer bli de mest kritiska sedan konflikten började. Man har en fot inne i Gaza och är sårbar för att soldater eventuellt dödas eller kidnappas, säger han.

Minst 50 döda

Målet ska enligt israelisk militär vara att förstöra Hamas tunnlar som "Hamas terrorister använder sig av för att förbereda attacker", twittrade den israeliska försvarsmakten.

50 palestinier uppges ha dödats sedan markinvasionens start, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz. Israelisk militär har uppgett att de dödat 14 ”militanter” i striderna, men det är ännu oklart om de är medräknade i de 50.

En talesperson för Hamas säger till palestinska nyhetsbyrån Ma'an att Israels operation är "dömd att misslyckas" och att landet kommer få betala "ett högt pris" för markoffensiven. 
– Vi är redo för konfrontation, säger talespersonen, enligt nyhetsbyrån.

Sjukhus beskjutet

Al–Wafa–sjukhuset, nära Shuyaiiya i östra delen av Gaza stad, blev beskjutet av raketer under torsdagskvällen.

Svenske Charlie Andreasson, 49, är aktivist och jobbade som mänsklig sköld på sjukhuset.

– Det blev helt sönderbombat, sa han i går till Aftonbladet.

Sjukhuset hade tidigare under torsdagen fått order om att evakuera sina 17 svårt sjuka patienter, men ledningen vägrade, enligt The Guardian. Enligt Charlie Andreasson lyckades man utrymma alla patienter, men flera i personalen skadades.

"Skador på civila är Hamas ansvar"

Även Fred Ekblad är mänsklig sköld i Gaza. Han befinner sig i Beit Lahia, norr om Gaza och berättar att natten och morgonen varit intensiv med attacker.

– Det har skakat i stort sett konstant hela natten, säger han till Aftonbladet.

– I dag kommer vi eventuellt åka med ambulanserna som mänsklig sköld för att försöka på Israel att inte skjuta. Ambulanserna blir beskjutna när de närmar sig skadade.

Under Benjamin Netanyahus uttalande under fredagen sa premiärministern:

– De ansvariga för skador på civila är Hamas, och Hamas ensamt, som använder civila som mänskliga sköldar.

50 raketer sedan markinvationens start

Israels högste militäre talesman sa till Army Radio att det ”fanns ett antal punkter av friktion genom natten” och att militären nu utreder omständigheterna bakom soldatens död.

Israelisk militär har uppgett att 50 raketer avfyrats mot Israel sedan markinvasionen inleddes under torsdagen. Mer än 1500 har avfyrats sedan förra veckan.

Carl Bildt: Leder till mer lidande

Utrikesminister Carl Bildt säger i en intervju med Aftonbladet att syftet med Israels markoffensiv är att få ett stopp på Hamas raketbeskjutningar.

– Det är ett högst legitimt och rimligt krav som vi dessutom stödjer, säger han.

Israel har inlett en markinvasion. Vad tycker du om det?

– Jag tror inte att de kommer att lyckas med sina målsättningar. De har försökt flera gånger tidigare. Det leder bara till att lidandet blir större. Fler människor dör, bitterheten blir djupare och svårigheten att nå en politisk lösning blir större, säger utrikesministern.

På fredagskvällen förtydligade Carl Bildt via Twitter att han stöder kravet på att raketerna upphör, men inte markinvasionen.

FN:s säkerhetsråd möttes

På fredagskvällen möttes FN:s säkerhetsråd. De fördömer parternas agerande och råder dem till att lägga ned sina vapen.

– Alla offer har ett namn, de är inte bara ett nummer, sa Riyad Mansour, palestinas sändebud.

Han räknade sedan upp samtliga civila offer och berättade deras namn och ålder.

Israels sändebud Ron Prosor sa att Israel accepterat varje eldupphör som erbjudits, men att Hamas avvisat dem.

I morgon, lördag, ska FN:s generalsekreterare Ban Ko-Moon resa till Israel.

Flera barn och två soldater dödade

Minst åtta barn dödades under fredagskvällen i olika attacker under den israeliska markoffensiven i Gaza. Totalt krävdes 50 palestiniers liv, skriver TT.

På fredagen dödades också ytterligare en israel, en soldat som enligt den israeliska militären dödades av eldgivning från de egna leden.

Över 290 palestinier har dött sedan den 8 juli när den israeliska offensiven mot Gaza inleddes, enligt FN är en klar majoritet civila. Två israeler har också dödats.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter