Jägare skadad vid björnattack

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Jaktkamraterna Karl Olof och Johan tillsammans med hunden Ettan.
NYHETER

Johan, 19, hörde sin bror ropa 'björnattack' på jaktradion.

När jaktkamraterna kom till undsättning var den 21-åriga jägaren illa biten i benet och bröstkorgen.

– Han var helt chockad och gick bara på adrenalin, säger Johan.

Larmet inkom till polisen strax innan klockan halv tolv. En hundförare hade attackerats av en björn i samband med älgjakt i trakterna av Hammerdal i östra Jämtland.

– Han ska skjutit två skott mot björnen, men det är oklart om de har träffat, säger Hans Ängquist, länsvakthavande befäl vid Östersundspolisen.

Mannen fördes med ambulans till Östersunds sjukhus.

21-åringens bror, Johan, satt på pass någon kilometer bort och berättar att han hörde två skott - sedan blev det alldeles tyst i jaktradion.

– Efter de där två smällarna blev det alldeles tyst i radion. En minut senare ropade han 'björnattack' på radion. Då blev man ju helt ställd men det var bara att lasta in allt i bilen och i full fart försöka åka och hjälpa honom, säger Johan.

"Small till"

Han berättar hur han fick syn på sin bror på en skogsväg - den skadade 21-åringen hade lyckats ta sig 300 meter genom skogen på egen hand.

– När vi mötte upp honom så var han ju på benen men rejält chockad. Han var helt chockad och gick bara på adrenalin och visste nog knappt själv hur han mådde, säger Johan.

Sedan lastade han och jaktkamraten Karl-Olof in 21-åringen i bakluckan i bilen - och körde in honom mot Hammerdal där ambulans mötte upp.

Thomas Sandberg, tidigare jaktledare för älgjaktslaget, berättar att mannen först blev biten i benet. Sedan slog björnhonan omkull 21-åringen.

– Det bara small till. Björnen kom från ett annat håll och flög rakt på honom. Björnen hamnade över honom och bet honom i bröstkorgen när han låg ner. Då kom hunden och försvarade husse.

Thomas Sandberg uppger att 21-åringen mår efter omständigheterna bra.

Hade två ungar

Enligt Hans Ängquist på polisen var det en björnhona med två ungar som plötsligt dök upp och ska ha anfallit mannen efter att en hund börjat skälla på en älg under jakten.

Bilden bekräftas av Thomas Sandberg.

– Antagligen mötte de en björn som hade gått i ide med sina två ungar och som blev irriterad när hunden stod och skällde, säger Thomas Sandberg.

Strax innan 15.30-tiden inleddes eftersökning av björnen under ledning av Länsstyrelsen. Enligt polisen är målet att undersöka om den är skadad - och inte nödvändigtvis att avliva den.

– Om den är oskadd görs en bedömning om den är att beräkna som farlig. Det kan vara något annat än att den har blivit skjuten, den kan vara sjuk också, säger Hans Ängquist.

Under lördagskvällen meddelade polisen att björnen inte hittats - men att söket kommer att fortsätta under söndagen.

”En tidsfråga”

Att skjuta björnen behöver inte nödvändigtvis vara aktuellt i nuläget.

– Det finns inga likhetstecken att skjuta den för att den har attackerat en människa, säger Hans Ängquist.

Enligt Jan-Erik Eriksson, jägare i ett grannjaktlag, finns det mycket björn i området.

– Vanligtvis sover de så här års. Men nu har vädret varit så fint att de inte velat gå och lägga sig. För bara en stund sedan var det en kvinna som attackerades i skogen och hon var inte ens jägare. Det är hemskt, säger han.

En annan berättar hur det bara var "en tidsfråga" innan någon skulle attackeras av björn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jakt