Ask: Skulden ligger på maskerade demonstranter

NYHETER

Det behövs ingen enskild myndighet för att utreda polisens agerande under Malmödemonstrationerna, enligt justitieministern Beatrice Ask.

I stället beskyller hon de maskerade demonstranterna för att ha eldat upp stämningen.

– Jag tycker att man ska lägga skulden på dem som vill ta till våld och maskerar sig, säger hon till TT.

Men ministern får mothugg från V.

Polisens agerande under och efter demonstrationen i Malmö har kritiserats häftigt från många håll.

Polisen gick ut med att de attackerats med gatsten och ammoniak från demonstranter - men tog tillbaka uppgifterna. Det fanns inga rapporter om några attacker med gatsten eller ammoniak mot polis eller räddningstjänst. Däremot skadades ett tiotal demonstranter när polisen red in i massorna.

Men justitieminister Beatrice Ask tar polisen i försvar.

Hon menar att den våldsamma stämningen berodde på maskerade demonstranter.

– Jag tycker att man ska lägga skulden på dem som vill ta till våld, som maskerar sig och agerar för att skapa en stämning av hot och våld. Inte i första hand på dem som försöker säkra demonstrationsrätten, säger hon till TT.

Under helgen uppgav hon att hon inte hade några skäl att kritisera polisens agerande under demonstrationerna. Inte heller efter måndagens uttalande vill hon gå ut med någon öppen kritik.

– Det stärker min uppfattning att man måste göra en noggrann utredning efter varje insats. Under tumult och upplopp blir minnesbilderna väldigt olika och man behöver olika perspektiv för att få fram hur det verkligen var, vad som hände och inte hände, säger hon till TT.

I helgen ifrågasatte Jonas Sjöstedt polisens beslut att låta Svenskarnas Parti demonstrera gång på gång.

– De begår hatbrott, hetsar och har förbjudna symboler. De har demonstrerat på kristallnatten, det tycker jag är väldigt provokativt, sa han.

Han tycker att en enskild myndighet ska utreda polisens agerande.

– Poliskåren ska ha ett högt förtroende hos allmänheten. Det bästa vore om vi hade ett system där det var en oberoende myndighet som utreder brottsmisstankar mot polisen, sa Sjöstedt.

Idén avfärdas av Ask.

– Det kan vara lätt att tro att polisen är en enda person, men polisverksamheten är omfattande. En särskild enhet inom polisens nationella organisation, med uppgift att utreda anmälningar mot polisen, har fördelen att man kan säkerställa att man har de bästa utredarna. Utredningar av det här slaget leds också alltid av åklagare, säger Ask till TT.