Nyheter

Polisen red ned och körde över demonstranter

Av: 

Ida Gustafsson

Susanna Nygren

Christoffer Malm

NYHETER

Tusentals personer deltog i motdemonstrationen mot nazistiska Svenskarnas partis manifestation i Malmö.

Polisen red över demonstranter med hästar och fordon, och flera skadades svårt. 

– Ett tiotal personer har skadats, säger Louise Ercolino vid Region Skånes pressjour.

Tipsa | Aftonbladet

Svenskarnas partis manifestation inleddes klockan 14 på Limhamns torg. Vid 13.30-tiden blockerade ett hundratal motdemonstranter grinden där det var meningen att Svenskarnas parti skulle komma in till demonstrationsplatsen.

Det var mycket aggressiv stämning vid grinden. Civilklädd polis grep några, men strax innan klockan 14.00 var det fortfarande motdemonstranter som blockerade grinden.

Blev våldsamt

Ett ögonvittne, som var på plats tillsammans med sin son som ville fotografera händelserna, berättar att polisen uppträdde aggressivt.

– Helt plötsligt rider polisen in med hästar. Motdemonstranterna hade inte gjort något, de stod och skrek. Plötsligt tvärvänder en polis på häst och rider rätt mot demonstranterna, säger hon.

Hon berättar att hon inte såg något våld från motdemonstranternas sida.

– Jag såg inte att de sparkade mot hästar och så, som polisen säger. Det var väldigt märkligt att se vad polisen gjorde, säger hon.

I samband med tumultet körde polisen på en motdemonstrant, som ska ha skadats i benet. Enligt Skånskan stod mannen still när bilen girade och körde på honom. På bilder från händelsen syns hur bilens vänstra framdäck står över mannens ben.

Flera skadade av polishästar

Aftonbladets reporter Susanna Nygren blev vittne till hur polisen red över och skadade flera personer.

– Jag stod precis bredvid händelsen. Det är en smal gata där man red fram med tio hästar i bredd. De red rakt fram i full galopp mot en folkmassa på 300, 400 personer. Polisen upprepade detta om och om igen. 
Det var inte stökigt i folkmassan. Vissa skrek slagord och ett antal poliser stod framför dem för att hålla dem borta från staketet. Det var inga utfall från motdemonstranterna, det som hände var att de skrek, säger hon.

Björn Westerlund bor på Limhamn och såg händelsen.

– Det var inte bra att de red i galopp över folk. Det var inte något bråk, säger Björn Westerlund.

Efter händelsen låg flera skadade kvar på marken. På flera bilder från platsen syns blod som runnit på asfalten.

Gabriella är vän till en av de skadade, och vill inte uppge sitt efternamn.

– Han kom inte undan när polisen kom galopperande med hästarna första gången och blev liggande kvar. När de vänder och rider tillbaka så blir han påriden, säger hon.

Flera personer vårdas nu på sjukhus efter demonstrationen.

– Det är fem personer som är svårt skadade och som har förts till sjukhuset i Malmö med ambulans, Louise Ercolino, vid Region Skånes pressjour.

– Det är bättre att de stoppar de här nazisterna från att ha möten. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv som när de skickade hästarna rakt mot folk. Det var fruktansvärt, säger Eva Nikkonen, Limhamnsbo till Aftonbladet.

Flera skadade till sjukhus

Fem skadade personer fördes under lördagseftermiddagen med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Malmö, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande. Ytterligare fem som skadats i samband med händelserna togs om hand på akutmottagningen efter att ha tagit sig dit på egen hand.

En man i 20-årsåldern vårdas fortfarande på en akutavdelning.

Sju personer har anhållits som misstänkta för olika brott, bland annat våldsamt upplopp och ohörsamhet mot ordningsman.

Nazistisk demonstration

Det var vid 14-tiden som nazistiska Svenskarnas parti inledde sitt valmöte på torget i Limhamn, Malmö. Efter händelserna natten den 8 mars då fyra personer skadades allvarligt i en knivattack har det varit flera stora demonstrationer mot rasism i Malmö. De misstänkta för knivattacken har kopplingar till SvP och det är troligen en anledning till att så många som 2 800 har anmält sig till lördagens demonstration.

En timme innan mötet hade uppåt 800 personer samlats på Limhamns torg.

På platsen är människor från både Sverige och Danmark.
– Jag är här för att visa att vi står för mänskliga rättigheter, säger Lisa Quartey från Malmö.

Inför mötet spärrade polisen av halva torget med kravallstaket och containrar. Endast polis och utvalda får vistas på platsen. 
– Vi har tagit hit hela kavalleriet. Det är viktigt att säkerheten hålls, sa Eva-Gun Westford tidigare i dag.

Polisens kommenderingschef är nöjd med insatsen – och missnöjd.

– Vi kan inte vara helt nöjda med dagens händelser där omfattande våldsamheter har förekommit och människor kommit till skada, vilket varit vår högsta prioritet att undvika. Däremot är vi mycket nöjda med vår planläggning inför de allmänna sammankomsterna och dess operativa genomförande, då vi har lyckats med vårt mål att säkerställa att de allmänna sammankomsterna kunnat genomföras, säger kommenderingschef Håkan Jarborg Eriksson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter