Nya satellitbilder kan avslöja ryska invasionen

1 av 9 | Foto: Natos satellitbild som påstås visa ryska rörelser i Ukraina.
NYHETER

Minst 1000 ryska soldater uppges strida i Ukraina.

Nato uppger att de har satellitbilder som bekräftar misstankarna.

Samtidigt tätnar kampen om Ukrainas sydöstra kust då ryssvänliga separatister riktar in sig mot staden Mariupol.

Under onsdagen tryckte proryska styrkor på längre fram mot viktiga hamnstaden Mariupol än de varit tidigare, skriver nyhetsbyrån AP.

Offensiven mot sydost är enligt bedömare ett försök att öppna upp en länk mellan Krim och Ryssland.

Vill splittra

I flera dagar ska raketer fallit över staden Novoazovsk vilket fått många att fly innan stridsvagnar och militärfordon till slut rullat in.

Enligt ukrainska myndigheter är det ryska stridsvagnar som rullat in i Novoazovsk.

Staden är ett steg på vägen mot Mariupol.

Enligt BBC är den nya taktiken ett sätt att få den ukrainska armén splittrad och behöva skifta fokus från de belägrade städerna Donetsk och Luhansk.

Från Novoazovsk ska armén redan ha flytt.

– Sedan i morse har de lämnat staden och vi har förmodligen sett de sista truppförflyttningsfordonen lämnat stället, sa frilansjournalisten Petr Shelomovsky till BBC i onsdags.

En talesperson för separatisterna har uppgett för nyhetsbyrån Interfax att Novoazovsk står under deras kontroll och att de snart ska ”befria” även Mariupol.

Hittills har hamnstaden klarat sig undan strider, men bedömare tror nu att våldsamheterna snart även når dit.

Trupper har gått in

Det har gjort att Ukrainas president ställt in en resa till Turkiet och han varnar nu för att Ryssland gått in i landet.

”Ryska styrkor har gått in i Ukraina”, skriver man på presidentens hemsida.

Tidigare uppgav nyhetsbyrån Reuters att Ukrainas president kallat det för ”en rysk invasion”, men uppgifterna har sedan tagits tillbaka.

Men Litauen uppger att det pågår en ”uppenbar invasion” i Ukraina av ”den ryska federationens väpnade styrkor”, skriver TT.

300 ryska soldater dödade

Enligt en anonym Natokälla strider fler än 1000 ryska soldater tillsammans med proryska rebeller i Ukraina.

Samtidigt kom det under torsdagen uppgifter om att fler än 100 ryska soldater ska ha dött i strider i Ukraina när de transporterade ammunition utanför Donetsk den 13 augusti. Konvojen träffades av robotar - och fler än 300 människor skadades i attacken. Uppgifterna kommer från Ella Poljakova och Sergej Krivenko – ledamöter av ett statligt ryskt människorättsråd som har en ansträngd relation med Kreml, skriver TT.

Satellitbilder visar trupper

Enligt BBC ska FN:s säkerhetsråd hålla ett extrainsatt möte angående den nuvarande krisen vid 17.00 under torsdagen, på begäran av just Litauen.

Under torsdagkvällen har militäralliansen Nato gått ut med uppgifter om att man via satellitbilder kunnat se ryska trupper på ukrainskt territorium, enligt CNN.

Bilderna, som togs i augusti, visar hur ryska artilleritrupper färdas på den ukrainska landsbygden, uppger Nato i ett pressmeddelande.

– Satellitbilderna som vi publicerar i dag är ytterligare bevis på hur ryska soldater, utrustade med sofistikerade tunga vapensystem, opererar inom Ukrainas gränser, säger brigadgeneralen Nico Tak i pressmeddelandet.

Ryssland förnekar

Från ryskt håll förnekas att landets militär genomför någon insats i Ukraina, eller att man försett de proryska rebellerna med vapen.

I stället framhåller man att mellan 3 000 och 4 000 ryssar har anslutit sig och strider för rebellerna, helt på frivillig basis, enligt RT.

Ryska myndigheter har ännu inte officiellt kommenterat anklagelsen från Ukrainas president, men en rysk diplomatkälla förnekar att någon sanning ligger i påståendet.

– Ryska myndigheter har flera gånger varit tydliga med att vi inte har några ryska armétrupper där. Ryssland har ingen roll i denna väpnade konflikt, säger källan till Reuters.

Från amerikanskt håll uppges däremot uppemot 1 000 ryska soldater ha gått in i sydöstra Ukraina, uppger en myndighetskälla för CNN.

Allt fler dör

I skuggan av den nya offensiven ska en dyster FN-rapport presenteras under fredagen.

I den framgår att det nu dödas i snitt 36 personer om dagen i östra Ukraina. Under en fyraveckorsperiod från juli till augusti dog 1 200 människor – mer än en fördubbling jämfört med april då striderna började, skriver TT.

Enligt FN har cirka 2 200 människor dött i striderna sedan april, varav minst 23 barn.