Han kan ta makten i Israel

1 av 9 | Foto: Yitzhak Herzog omges av livvakter under och drar stor uppmärksamhet till sig.
NYHETER

ASHDOD/TEL AVIV. När arbetarpartiets ledare Isaac Herzog anländer till valmötet utanför ett café utbryter kaos.

Anhängarna vill krama honom.

Motståndarna häcklar honom och media sticker fram sina mikrofoner mot mannen som kan bli Israels nästa premiärminister.

Arbetarpartiet ihop med Centerpartiet under den kvinnliga partiledaren Tzipi Livni, de kallar sig Sionistiska unionen, leder knappt men tydligt i opinionsmätningarna. Trenden har varit uppåtstigande för Herzog de senaste veckorna samtidigt som Netanyahu har tappat.

I solen utanför caféet i Ashdod har en grupp segervissa anhängare samlats. Alla bär blåa t-shirts. De hoppar upp och ner samtidigt som de omväxlande sjunger sånger på hebreiska och ropar slagsord.

– Bibi du misslyckades, gå hem, skallar över det lilla torget.

”Hoppas mycket på Herzog”

23-årige Aaron med kippan fastsatt med en hårnål tycker det är dags för förändring.

– Under Netanyahu har vi haft tre krig, klagar han. Utbildningen fungerar uselt. Det byggs alldeles för lite bostäder och de som byggs är så dyra att unga människor inte har råd att bo i dem.

Aaron skjuter undan en av de mörka hårlockarna i pannan.

– Jag hoppas mycket på Herzog. Han är en man som har lätt för att komma överens med andra. Han kan samla alla goda krafter för att få ordning på Israels ekonomi utan att för den skull kompromissa bort Israels säkerhet. Netanyahu tänker inte på något annat än Islamiska staten och Iran.

Herzog är en kort och tunn man. Han nästan försvinner mellan alla livvakter när folkmassan runtom trycker på. I sin gråa kostym och med kragen öppen på den ljusblåa skjortan ser han ut som vilken anonym byråkrat som helst. Han är advokat i botten.

Stor uppmärksamhet

Vi är ett antal utländska media på plats som försöker överrösta slagorden genom att ropa frågor till Herzog på engelska.

– Jag är bara här för att träffa väljare, blir svaret.

Vilket inte är lätt när han själv befinner sig i en bubbla omgiven av både uniformerad polis och livvakter med öronsnäcka. Det blir korta handslag och några få ord.

När Herzog ser kvinnor med små barn styr han väldigt medvetet stegen dit och kramar om dem. Även i Israel ger sådana bilder politikerna en aura av mänsklighet.

Även motståndarna har mobiliserat. En häcklare ställer sig på ett av caféborden precis intill där Herzog slagit sig ner. Den skallige mannen är rasande och vräker okvädningsord över Herzog som fortsätter helt oberörd med sitt samtal.

Vid vägen har en Netanyahu-anhängare ställt upp en högtalaranläggning vid sin bil. Han säger att Herzog är farlig för Israel och inte kan garantera landets säkerhet. Då ställer sig en grupp av de Herzogtrogna i blå t-shirt framför honom och dränker hans röst med taktfasta slagord.

Detta är valrörelse Israelstyle.

Efter en halvtimme av kaotiskt handskakande har Herzog fått nog. Livvakterna bildar en gång så han kan kliva in i en svart Audi som snabbt glider iväg.

Netanyahus sista försök

När Benjamin Netanyahu håller sitt sista stor valmöte på Yitzak Rabin-torget i Tel Aviv så bussas folk in från hela Israel.

I den ljumma vårkvällen trängs 25 000 människor på torget och jublar när Netanyahu intar talarstolen. Fast det känns inte som entusiasmen är översvallande.

Det här är hans sista försök att vända valvinden. Han uppträdande de senaste dagarna har andats viss desperation. Netanyahu uppges ha gett fler intervjuer till israeliska medier de sista sex dagarna än under de senaste sex åren.

I dessa hävdar han att det finns en internationell konspiration för att få bort honom från premiärministerposten. Finansierad bland annat av USA.

I sitt tal pekar han ut en Herzog-ledd regering som en fara för Israels säkerhet.

– De kommer att dela Jerusalem. Det skulle jag aldrig göra.

Åhörarna jublar igen.

Ayala Stegman står och lyssnar på Netanyahu med en israelisk flagga virad runt halsen. För henne är säkerheten det absolut viktigaste.

– Vi tänker inte utsätta oss för risken att få uppleva förintelsen än en gång. Muslimernas bibel är kniven. Vi måste vara starka för att överleva.

De första vallokalsundersökningarna väntas komma klockan nio på tisdag kväll svensk tid. Då får vi en indikation på hur valet har gått.

ARTIKELN HANDLAR OM