Obama: Vi torterade en del personer

1 av 2
NYHETER

USA:s president Barack Obama erkänner att USA torterade människor i efterdyningarna till 11 september-attackerna.

Uttalandet kommer inför att regeringen ska offentliggöra en parlamentsrapport om de så kallade förhöjda förhörsteknikerna som infördes för "kriget mot terrorismen" 2001.

– Vi gjorde en hel del saker som var rätt, men vi torterade en del personer. Vi gjorde några saker som var emot våra värderingar, säger Obama till flera nyhetsbyråer.

Enligt journalistgruppen McClatchy News, som i april tog del av en läckt sammanfattning av den 6 600 sidor tjocka rapporten, redovisar den att förhörsteknikerna som användes var mer brutala än vad CIA påstod och inte gav användbara resultat. Tortyren ska ha innefattat skendränkningar, stresspositioner, att neka fångar sömn i upp till elva dygn, inspärrning i trånga utrymmen, slag och så vidare.

"CIA har mörkat"

– Jag tror att rapporten blir en vidräkning för USA, för landet har mörkat det här fruktansvärda agerandet under de senaste tolv åren, säger Laura Pitter vid människorättsorganisationen Human Rights Watch till TT.

"CIA gav upprepade gånger felaktig information till justitiedepartementet, vilket hindrade en ordentlig juridisk analys av CIA:s fång- och förhörsprogram" lyder rapportens slutsats, enligt McClatchy News.

– Nu kan CIA inte länge gömma sig bakom justitiedepartementets godkännanden av teknikerna för att försöka undkomma ansvaret för sina övergrepp, säger Laura Pitter, som hoppas att den senatskommitté som nu får hand om rapporten ska offentliggöra den inom några veckor utan att censurera något.

Antalet offer ej känt

Det är oklart hur många människor som amerikanska statstjänstemän och underleverantörer fört bort sedan 2001, men Human Rights Watch uppskattar att minst 100 torterats.

– USA är skyldigt under FN:s tortyrkonvention att kompensera offren. Och tills USA gör klart att sådana här aktiviteter straffas kommer det att ske igen, säger Pitter.

Det har också avslöjats att CIA spionerat på rapportens författare. President Obama säger dock att han har fortsatt fullt förtroende för CIA-chefen.

TT