Medborgargarde dömda – bygden rasar mot domen

LJUNGBY. De tre männen tog lagen i egna händer och misshandlade en misstänkt tjuv.

Och frustrationen i Ljungby är fortfarande stor efter de omfattande stölderna.

– Samma sak kommer sannolikt att hända igen om inget sker, säger Tommy Andersson.

Det var i augusti som en boende i området kring Ljungby blev av med en åkgräsklippare och en fyrhjuling efter ett inbrott. Allmänhetens spaningar ledde fram till att sju utländska medborgare greps.

En av dem anhölls men de övriga sex släpptes.

Enligt polisens utredning sökte medborgargardet upp de släppta i huset de hyrde och gav sig på en av dem. Han bands med buntband kring händer och fötter och slängdes upp på flaket till en mindre lastbil.

Tre personer i medborgargardet åtalades – 28-åringen som utsattes för inbrottet samt en 63-årig man och dennes 23-årige son.

I veckan kom domen mot männen. Trion fälldes för "människorov, mindre grovt" och påföljden för samtliga blev fängelse i ett år och sex månader.

”Domen var droppen”

I samband med domen bildade Suzane Christoferson från Hamneda gruppen ”Trygga vår landsbygd” tillsammans med bland andra Tommy Andersson från Agunnaryd. Gruppen har i dag över 700 medlemmar - frustrationen är stor.

– Domen var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Suzane Christoferson.

Gruppens syfte är att få stopp på stölderna på landsbygden och att organisera grannsamverkan.

– Det stjäls hur mycket som helst. Gräsklippare, röjsågar, grävmaskiner, båtmotorer, båtar och skogsmaskiner. För att inte tala om diesel.

Folk har nu tröttnat, berättar hon. De säger att de inte försvarar det som medborgargardet gjorde men att de kan förstå det.

– Våldet ligger nära, det måste hända någonting nu annars kan det gå riktigt illa i framtiden, säger Tommy Andersson.

Vad är det ni konkret vill förändra?

– En konkret åtgärd är att polisen och tullen i högre grad skulle kolla utgående trafik. I dag förs det ut stöldgods för miljontals kronor. Det skulle göras lättare för myndigheterna att göra kontroller.

– Våra riksdagspartier måste få upp ögonen för landsbygden och de här problemen.

”Mycket inbrott”

Anders Karlsson, närpolis i Ljungby, håller med om att polisens möjligheter att klara upp inbrotten och stölderna ytterst är ett politiskt beslut.

– Det handlar om hur hög nivå på kriminalitet vi accepterar i samhället, säger han.

Hur ser förtroendet för polisen ut här i kommunen?

– Vi håller just nu på med en trygghetsundersökning. I samhället Ljungby är förtroendet oförändrat men på det är en liten försämring på landsbygden.

Regnet faller i mörkret i Ljungby. Tommy Andersson pekar nedför en gata.

– Här har de haft väldigt mycket inbrott.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 65 rena inbrottsstölder i Ljungby kommun 2013. Och trenden har fortsatt.

– Det måste till en förändring och ett trendbrott omgående.

Publisert: