Åkesson sjukskriven på obestämd tid

1 av 2

avLisa Röstlund, Pär Karlsson

NYHETER

SD-ledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven på obestämd tid.

– Jag mår dåligt, skriver han i dag i ett öppet brev.

Sjukskrivningen skedde under ett läkarbesök, där läkaren bedömde att Sverigedemokrarternas ledare lider av utmattningssyndrom, mer känt som utbrändhet.

Jimmie Åkesson skriver under fredagseftermiddagen ett öppet brev som han lagt ut på sin Facebooksida.

– Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt, skriver han.

Åkesson tar upp att människor i hans omgivning noterat hans tillstånd sedan länge och försökt prata med honom, men att han själv inte velat lyssna.

Kan inte svara på hur länge

Sjukskrivningen är obestämd tid.

– Hur länge kan jag inte svara på idag. Läkaren benämner det "utmattningssyndrom", vilket i dagligt tal brukar kallas "utbrändhet". Jag känner andra som har drabbats av det. Både de som gjort något åt saken i tid och de som fortfarande, efter flera år, fortsätter som vanligt i tron att de är oövervinnerliga.

Åkesson påpekar att han tar ansvar för sig själv och sin familj, och vill vara en bra pappa.

– Med lite distans och bättre insikt förstår jag nu att jag har två val. Antingen kör jag på som vanligt, med stor risk för att gå sönder på riktigt inom en inte alltför avlägsen framtid, eller så försöker jag gå till botten med mig själv, städa upp mitt inre och hitta verktyg för att komma vidare.

Enligt Åkesson har det senaste året varit tufft.

– Givetvis sliter arbetet i sig självt - allt resande, stress, ständig hemlängtan - men framför allt har det också varit så mycket annat runtomkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt.

"Hatet har satt djupa spår"

Åkesson skyller politiska motståndare och media för sitt psykiska tillstånd.

– Våra motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat är några exempel. I min situation försöker man skaka av sig allt det där - okvädningsorden, hoten, avskyn. Man intalar sig själv att inte ta det personligt, att låta det rinna av. Den strategin må fungera på ytan, åtminstone en tid, men i själva verket sätter det djupa spår. Ändå håller man ihop någorlunda eftersom man har siktet inställt mot valnatten, skriver SD-ledaren.

Henrik Vinge, pressekreterare åt Jimmie Åkesson, menar att partiledarens utmattningssymptom beror på att han arbetat väldigt mycket under årets valrörelser då han kampanjat intensivt runt om i landet.

– Det här innebär att han har arbetat väldigt intensivt och under mycket press under lång tid vilket innebär att man behöver vila upp sig, för att bli återställd. Vad det innebär i praktiken är att då får man inte arbeta överhuvudtaget.

Gäller i första hand till sista november

Sjukskrivningen gäller i första hand fram till sista november.

– Men om den blir förlängd eller inte kan vi inte veta. Det viktiga här är att Jimmie blir återställd. Jag vet inte hur länge det kommer att ta, säger Henrik Vinge.

Han menar att det är viktigt att Åkesson nu håller sig helt borta från arbete.

–  Även om det kan vara svårt i början. När man har hamnat i en sådan här situation kan man inte ha den ambitionen att man ska komma tillbaka så fort som möjligt. Den ambition man måste ha är att bli frisk. Man vet inte hur lång tid det här kommer ta och det går inte att sätta upp någon plan hur fort det här ska gå.