Stefan Löfven

Gör sig redo – för en strid

avPär Karlsson

M panikflyttar ledarvalet för att stärka Anna Kinberg Batra

1 av 3

Över tre år tidigare än ­beräknat ska Anna Kinberg Batra ta fajten mot Stefan Löfven.

Nu ska laget kring ­henne formeras och ­stärkas upp.

– Det har frigjorts ­resurser så att hon kan handplocka det team hon vill ha runt sig, säger en M-källa.

När statsminister Stefan Löfven (S) i går meddelade att han kommer att utlysa extra val som ska hållas den 22 mars ledde det till febril aktivitet inom Moderaterna. Snabbt kom beskedet att partiet i all hast tidigarelägger den ­extra partistämma där Fredrik Reinfeldts efterträdare ska väljas.

I stället för den 7 mars kommer partiet nu att samlas redan den 10 januari. ­Inom kort väntas valberedningen föreslå att det då blir gruppledaren Anna Kinberg Batra som väljs.

Hon ville i går kväll inte svara på om hon blir Alliansens statsministerkandidat i valet. Men Kinberg Batra var tydlig med att partiet är redo att möta ­väljarna igen.

– Sveriges utmaningar är akuta, det har inte Stefan Löfven kunnat ta tag i ­politiskt, säger hon.

Tvingades spara

Men det är inte bara den extra partistämman som nu tidigareläggs inom M. Enligt vad Aftonbladet ­erfar sätts arbetet med att göra Kinberg Batra redo för en statsministerduell i gång omgående.

– Det handlar om allt ­arbete runt omkring henne. Planen var ju att hon skulle väljas i mars och ­sedan ha drygt tre år på sig att förbereda sig på att ­möta Stefan Löfven i en valrörelse, säger en M-källa.

Efter katastrofvalet i höstas, då M backade med 6,74 procentenheter, har partiet tvingats spara. Men samtidigt har man under omgörningen sett till att den nya partiordföranden ska ha det stöd som behövs.

Det handlar bland annat om att Kinberg Batra ska få handplocka den stab av ­politiskt sakkunniga och övrig personal som hon vill ha runt sig beroende på vilken politisk profil hon väljer.

Men det är inte bara en ny partiordförande som M ska välja. Sedan tidigare har exministern Gunilla Carlsson meddelat att hon lämnar posten som vice ordförande.

Har stannat av

Enligt vad Aftonbladet erfar ligger Peter Danielsson, kommunalråd i Helsingborg, mycket bra till för jobbet. Samtidigt ­väntas exministrarna Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson samt skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé få centrala roller i den moderata valrörelse som stundar.

Nyligen genomförde M en valanalys där man landade i slutsatsen att partiets politiska utveckling stannat av. I analysen stod det att partiet behöver utveckla sin politik bland annat när det gäller integration och välfärd.

Men inför valet i vår planerar man, enligt källor till Aftonbladet, att satsa på säkra kort.

– Nu gäller det att trappa upp den politiska konflikten. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har genom sitt agerande öppnat upp för oss att driva de frågor som inte riktigt fick det genomslag i valrörelsen som vi ville. Det handlar om regeringsduglighet, ordning och reda i ekonomin och hur viktigt det är att vara förberedd, säger en källa. 

”Kanske tråkigt”

Men de politiska argumenten ska nu föras med en ny touch.

– Alliansen gav väljarna ordning och reda i åtta år och vissa kanske tyckte det var tråkigt. Men de röd­gröna klarade inte ens två månader innan de havererade, säger en M-källa.

ARTIKELN HANDLAR OM