Systembolaget stoppar Fireball

avJohn Granlund

Alma, 25, försökte köpa spriten: Blippade till i kassan

1 av 3

Systembolaget stoppar den populära spritdrycken Fireball.

Bolaget fick under fredagen larm om att drycken innehåller för höga halter propylenglykol – och avråder nu kunder från att dricka spriten.

Finländska motsvarigheten till Systembolaget, Alko, har uppmätt för höga halter av propylenglykol i Fireball.

Via sin importör fick Systembolaget del av larmet på lördagsförmiddagen.

– Vi har stoppat försäljningen därför att våra kollegor på finska Alko har i en rutinkontroll uppmätt för höga halter enligt EU-reglerna av propylenglykol, säger Ida Thulin, biträdande presschef på Systembolaget.

Används som lösningsmedel

Ämnet är farligt i högre koncentrationer och används i bland annat rengöringsmedel och kylarvätska men också i vissa livsmedel.

Systembolaget kunde på lördagskvällen inte uppge hur mycket halterna i Fireball överstiger gränsvärdena.

– Vad jag har förstått så ska det inte vara den nivån att det föreligger någon omedelbar risk. I EU ligger gränsvärdena på 0,1 gram per kilo medan i till exempel USA gäller 5 gram per kilo, säger Ida Thulin.

Tidigare har spritdrycken klarat av Systembolagets egna tester.

– Men uppenbarligen så har de inte hållit den här kvalitetsnivån, säger Ida Thulin.

Får pengarna tillbaka

Systembolaget stoppade produkten från att säljas i butik under lördagen och under söndagen planerar bolaget att gå ut med ett pressmeddelande.

En av kunderna som upptäckte säljstoppet under lördagen var studenten Alma Shapiro, 25. Vid 13-tiden försökte hon köpa en flaska Fireball i Luleå.

– Det blippade till i kassan och så sa kassörskan att det var säljstopp i hela Sverige. Det verkade som att ingen visste något om det här i butiken och flaskorna stod kvar på hyllorna, säger hon.

Alla kunder som köpt Fireball uppmanas att lämna tillbaka produkten - också redan öppnade flaskor, enligt Systemet.

– I och med att vi har stoppat produkten är det en tydlig signal från oss. Man ska ta det säkra före det osäkra och komma in till oss på måndag så får man pengarna tillbaka, säger Ida Thulin.

ARTIKELN HANDLAR OM