Assange: Jag lämnar ambassaden snart

1 av 2
NYHETER

I två år har Wikileaksgrundaren suttit instängd på Ecuadors ambassad i London.

Nu säger Julian Assange att han är på väg därifrån.

– Jag lämnar ambassaden snart, sa han under en presskonferens.

Flera medier rapporterade på måndagsmorgonen att Julian Assange kan komma att lämna över sig själv till polisen.

”Lämnar snart”

Samtidigt uppgav bland andra Sky News  också att han kan behöva sjukvård för hjärt-lungproblem. På grund av att Assange skulle gripas så fort han lämnar ambassaden har han dock ännu inte uppsökt sjukhus.

Under måndagsförmiddagen höll Assange en presskonferens tillsammans med Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño.

Båda pratade om varför de anser att Assange ska få lämna ambassaden som en ”fri man”. Assange fick också en direkt fråga om huruvida han planerar att lämna ambassaden.

– Jag lämnar ambassaden snart, sa han då.

Överlämnar sig inte

Assange gav dock inga ytterligare uppgifter kring varför eller hur snart. Däremot sa han till reportrar på plats att det inte är ”av de skäl ni tror” och syftade på uppgifterna om att han har hälsoproblem. Han kommenterade inte dessa mer än att han sa att det tär på hälsan att leva inne på ambassaden.

Enligt Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson är Assange redo att lämna ambassaden om Storbritannien erbjuder ”fri passage”, däremot har han inga planer på att överlämna sig själv till polisen, skriver The Guardian.

I juli prövades häktningen mot Assange i Stockholms tingrätt på nytt. Hans försvarare ville att den skulle hävas på grund av de men den innebär för Wikileaksgrundaren, men häktningsdomaren slog fast att Assange, som misstänks för våldtäkt, fortsatt ska vara häktad i sin frånvaro.