Föräldrarna: ”De skadade ingen”

1 av 2 | Foto: AP
Diane och John Foley
NYHETER

Avrättningen av den amerikanska journalisten James Foley har väckt ännu mer avsky mot terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Under kvällen kommenterade Foleys familj sin förlust.

– Vi är väldigt stolta över Jim. Han var en modig och orädd journalist, säger hans mamma.

I ett filmklipp som först publicerades på Youtube syns hur en medlem ur IS avrättar journalisten James Foley. Syftet tros vara att skrämma fiender och locka fler medlemmar till terrororganisationen och en medlem ur IS kräver att USA avbryter de flygbombningar som riktats dem.

Amerikanska myndigheter har bedömt att filmen är äkta.

"Modig och orädd"

James Foley försvann i norra Syrien i november 2012. Han arbetade som videojournalist åt bland annat nyhetsbyrån AFP. Under en presskonferens på onsdagskvällen kommenterade James Foleys familj förlusten av sin son.

Med märkbar värdighet kommenterade föräldrarna den makabra avrättningen.

– Vi är väldigt stolta över Jim. Han var en modig och orädd journalist, säger hans mamma Diane Foley.

Hon kallar avrättningen för en "meningslös slakt".

– Jim skulle aldrig vilja att vi skulle bli bittra eller hatiska. Vi ber om styrkan att älska på samma sätt som han gjorde och vi ber för att den andra gisslan ska skonas, säger Diane Foley.

Maken John Foley fortsätter:

– Vi ber om nåd. De (Jim och den andra kidnappade journalisten Steven Joel Sotloff, reds. anm) skadade ingen. De försökte hjälpa, säger han

Kontaktat familjen

Under onsdagskvällen lämnade USA:s president Barack Obama ett uttalande angående videoklippet under en presskonferens från sitt semesterhem vid Martha's Vineyard vid Cape Cod.

Han berättade att han varit i kontakt med Foleys familj.

– Jag sa till dem att våra hjärtan har brustit över deras förlust, säger Obama.

Kidnappar och torterar

Han fortsatte även att prata om IS och deras ”fega våldsanvändning”.

– De kidnappar kvinnor och barn och utsätter dem för tortyr, våldtäkt och slaveri.

Obama nämnde även hur de mördat tusentals personer, varav största mängden muslimer och att både muslimer och kristna dödas för att de inte har samma syn på religion som medlemmarna i IS.

– Ingen rättvis gud skulle kunna stå bakom vad de gjorde i går, eller vad de gör varje dag.

Presidenten var däremot säker på att terrorgruppen i slutändan skulle krossas.

– USA kommer att fortsätta göra allt vi kan för att skydda våra medborgare. Vi kommer att vara handlingskraftiga och obevekliga.

– Sådana här personer kommer slutligen att misslyckas eftersom framtiden utstakas av personer som bygger upp och inte sådana som förstör.

Även utrikesminister John Kerry kommenterade under kvällen avrättningen. I ett skriftligt uttalande hyllar han James Foley och kallar honom "djärv och modig".

– Ingen maskerad ynkrygg kan någonsin ta ifrån honom arvet av att på allvar leva ut meningen av ordet journalistik, skriver Kerry.