Två av tre positiva till flyktingmottagande

NYHETER

I lördags uppmanade statsminister Fredrik Reinfeldt svenska folket att öppna sina hjärtan och välkomna fler människor på flykt.

Och kanske har svenskarna lyssnat.

En undersökning gjord under måndagen visar att 62 procent av svenskarna vill ta emot lika många eller fler flyktingar.

De humanitära kriserna i Irak, Gaza och Syrien har drivit hundratusentals människor på flykt.

Under pressträffen inför lördagens sommartal slog statsminister Fredrik Reinfeldt fast att kostnaderna för det svenska flyktingmottagandet kommer att öka - rejält.

– Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas inget utrymme för det, sa han.

Samtidigt uppmanade han svenska folket att ta emot människor på flykt.

– Jag kommer att vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan för de mycket utsatta människor som vi nu ser runt om i världen.

"Nyfiken på viljan"

Med bakgrund av Reinfeldts tal och att Migrationsverket tidigare har skrivit upp antalet asylsökande för 2014 ställde opinionsinstitutet Novus under måndagen frågor kring svenskarnas attityder kring flyktingmottagande.

– Jag var nyfiken på att se hur viljan till att öka eller minska antalet flyktingar ser ut i samband med Migrationsverkets uttalande och Fredrik Reinfeldts tal, säger Torbjörn Sjöström, VD för Novus.

62 procent för flyktingmottagande

1000 personer fick svara på frågan "Med tanke på de krig och oroligheter som just nu pågår i världen, tycker du att Sverige skall ta emot fler flyktingar, färre flyktingar, eller ungefär samma nivå på antalet flyktingar som idag?".

Och vad det verkar står en majoritet bakom statsministerns vädjan.

En majoritet av svenskarna, två av tre, anser att Sverige bör ta emot lika många eller fler flyktingar.

26 procent tycker att Sverige bör ta emot fler flyktingar, 36 procent anser att nivån bör vara densamma som i dag, medan 32 procent vill att flyktingmottagandet ska minska. 6 procent svarar att de inte vet.

- Situationen i bland annat Ukraina, Irak och Syrien berör och påverkar oss alla. Sverige har en tradition av att hjälpa människor på flykt från krig, förtryck och tortyr och vi har tidigare visat att vi kan ta stort ansvar och välkomna dem in i vårt samhälle. Jag är glad över att så stor andel i Sverige delar Alliansens syn på medmänsklighet och solidaritet, skriver Moderaternas partisekreterare Kent Persson i en kommentar till Aftonbladet.