Saudiarabien anklagar Sverige för inblandning

Av: Wolfgang Hansson, Josefin Westin, Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Kiev/ Stockholm. Spänningarna mellan Saudiarabien och Sverige tilltar.

Saudiarabiens utrikesdepartement anklagar nu Sverige för ”flagrant inblandning” i landets angelägenheter, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det är tråkigt, säger statsminister Stefan Löfven.

Sedan utrikesminister Margot Wallström (S) stoppades från att hålla sitt öppningstal vid Arabförbundets möte i Kairo i måndags har spänningarna mellan Saudiarabien och Sverige tätnat.

Sverige har beslutat om att inte förlänga sitt militära samarbetsavtal med landet och Saudiarabien har kallat hem sin ambassadör i Stockholm.

Saudiarabiens utrikesdepartement säger nu att att Wallströms kritik har varit "skadlig för kungadömet" och man anklagar Sverige för ”flagrant inblandning” i landets angelägenheter, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Inte av rätt kaliber”

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade under eftermiddagen uppgifterna om att Saudiarabien kallat hem sin ambassadör i Sverige:

– Jag tycker att det är tråkigt. Vi vill ha en bra relation med Saudiarabien. Det finns mycket mer än det militära avtalet i relationen mellan våra två länder och det vill vi gärna behålla. Därför har vi också gett uttryck för det, att vi ser gärna att ambassadören kommer tillbaka till Stockholm så snart som möjligt.

Att Sverige valt att inte förlänga det militära avtalet med landet, menar han, beror på flera punkter

– Det är inte tillräckligt bra vad gäller de mänskliga rättigheterna. Det är till och med dålig det som har skett med bloggare och det sker mot kvinnor där. Det är inte av den kalibern att vi vill ha kvar det militära avtalet men däremot är det så med Saudiarabien som med andra länder att vi vill ha en bra relation ändå, även om vi inte är överens. Det är oerhört viktigt, säger han.

Vill jobba på relation

Wallström kommenterade också tidigare i dag med anledning av ambassadörens flykt sprickan i deras relation och påpekar att det kommer att ta tid att normalisera den:

– Vi har redan signalerat i våra kontakter med ambassadören att vi värderar vår handel och våra relationer högt och att vi fortsatt kommer att investera i det och hålla kontakt. Det är viktigt för ett litet exportberoende land som Sverige, säger hon med anledning av, säger hon till TT .

Näringslivet har varnat för att en uppsägning av avtalet kan skada Sveriges export till Saudiarabien.

– Vi kan inte veta exakt hur Saudiarabien och kungen, i det här fallet, reagerar på detta. Det får visa sig över tiden. Det är ett av de argument som granskats i våra överläggningar i regeringen och det vägs alltid mot behovet av att stå upp och försvara människovärdet och våra ideal, säger Wallström till TT.

Publicerad: