Tonåringar hittades döda – utredningen läggs ner

NYHETER

Två tonårspojkar hittades ihjälskjutna på en gård utanför Uppsala i höstas.

Nu har mordutredningen lagts ner.

– Allt talar för att 17-åringen först skjutit 16-åringen och sedan sig själv, säger kammaråklagare Anne Sjöblom.

Sent en onsdagskväll i slutet av september hittades en 17-åring död i en villa på landet några mil utanför Uppsala. I bostaden fanns också en svårt skadad 16-åring. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Utredningen nedlagd

– Poliserna som kom dit har förmedlat en fruktansvärd syn när de kommer in i huset och ser de här två pojkarna ligga där, sa Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen, då.

En förundersökning om mord inleddes, men Christer Nordström uppgav att polisen trodde att en av pojkarna skjutit den andre och sedan vänt vapnet mot sig själv, eftersom det inte fanns något som tydde på att någon annan skulle vara inblandad.

Nu är utredningen klar – och ärendet nedlagt.

– Jag har i dag lagt ner förundersökningen om mord, sa kammaråklagare Anne Sjöblom under en presskonferens på torsdagen.

Avsågat hagelgevär

Anledningen till beslutet är att allt i utredningen talar för att 17-åringen skjutit 16-åringen och sedan sig själv. Eftersom den misstänkte gärningsmannen är död kan åtal inte väckas. Ett avsågat hagelgevär användes vid dådet och båda var skjutna i huvudet.

– Det är en annan person som hade licens på vapnet, och vad vi har kunnat se har den personen inte vetat att geväret var avsågat, säger Anne Sjöblom.

17-åringen bodde i villan där de båda pojkarna befann sig och Anne Sjöblom berättar att 17-åringens föräldrar var i en annan del av bostaden när dådet inträffade. Det var också de som larmade polisen.

Motivet till dådet är okänt, tonåringarna ska ha varit nära vänner.

– Det finns inget i utredningen som talar för att det fanns någon osämja mellan dem, säger Anne Sjöblom.

”Oerhört svår tid”

Hon uppger att cannabis och spice togs i beslag från den del av bostaden där de båda pojkarna hittades.

Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen, säger att man valde att kalla till presskonferens eftersom det spridits många osanningar kring dådet och de inblandade i sociala medier. Även kränkningar mot pojkarna och deras anhöriga har förekommit.

– Det har varit en oerhört smärtsam tid för dem, säger han och syftar på pojkarnas nära och kära.

Efter händelsen var invånarna på orten chockade.

– Vi känner familjen, vi alla som bor här ute känner varandra. Det är klart att det är hemskt. Man är chockad, berättade en av dem för Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Brott