Nyheter

Nigeria skjuter upp valet

NYHETER

Presidentvalet i Nigeria skjuts upp sex veckor och hålls den 28 mars. Landets valkommission motiverar beslutet med säkerhetsläget i landet. Beskedet väntas reta upp oppositionen, som har känt vind i seglen.

Valkommissionens ordförande Attahiru Jega förnekar att han utsatts för påtryckningar. Beslutet att skjuta upp valet, som skulle ha hållits den 14 februari, bygger på rekommendationer från den nationella säkerhetsrådgivaren. Anledningen är att militären vill ha mer tid att slå ner islamistgruppen Boko Haram i norr.

– Det är ett tungt ansvar att skicka ut unga män och kvinnor och att mana människor att utöva sina demokratiska rättigheter i en situation där deras säkerhet inte kan garanteras, sade Jega på lördagen.

I valet ställs sittande presidenten Goodluck Jonathan från partiet PDP mot generalen Muhammadu Buhari, som efter en militärkupp styrde landet 1983–85. Opinionsläget är jämnt och Buharis parti APC har kraftigt motsatt sig att valet skjuts upp. De hoppas kunna frånta PDP regeringsmakten för första gången på 16 år.

Det finns farhågor för att senareläggningen kan utlösa våldsamma protester, likt dem som följde på valet 2011, då runt 800 människor dog i oroligheter.

TT-AFP-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter