SD:s budgethot mot Löfven: Det är reellt

Publicerad 2014-11-04

Om en månad ska riksdagen rösta om regeringens budget.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns aktuella planer inom SD på att fälla den.

– Många tror naivt att det är ett tomt hot, något vi bara vill ge sken av, säger en SD-källa.

Den 3 december ska riksdagen rösta om budgeten. Sverigedemokraterna kommer att lägga ett eget förslag, som kommer att röstas ned. Därefter står det mellan regeringens och Alliansens förslag – och SD har redan tidigare uttryckt att partiet kommer att rösta "pragmatiskt" på det alternativ som man ser som "minst skadligt för Sverige".

Både partisekreterare och talman Björn Söder och SD-ledaren Jimmie Åkesson har dessutom deklarerat att SD skulle tjäna på ett nyval.

Men de flesta som öppet spekulerat kring möjligheten resonerar att SD inte kommer att genomföra hotet. Så även statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson, trots att han samtidigt tar upp sammanställningen som visat att SD i 9 fall av 10 röstat med Alliansen i riksdagen.

– Ingen kommer att vilja sitta med svarte Petter och ha orsakat en parlamentarisk kris för Sverige.

”Väljarna vill att vi fäller”

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har partiets ledning vid minst ett möte diskuterat strategin för att fälla regeringens budget. Det bekräftas av en högt uppsatt SD-källa:

– Det är en dörr vi håller öppen hela tiden. Det är naivt av journalister och tyckare att tro att det här är något vi bara säger, något vi aldrig egentligen skulle göra. Det här är i själva verket något vi överväger. Det är ett reellt alternativ för oss.

Samtidigt säger källan att man avvaktar presentationen av Alliansens budget som väntas i veckan.

– Läget är så osäkert just nu att jag faktiskt inte vet hur det blir. Men skulle vi fälla regeringsbudgeten så är det inte något som vi skulle se oss som ansvariga för. Vi har ju varit öppna för att tala med alla riksdagspartier, och väljer man att inte tala med oss alls så kan det inte vara vårt ansvar. Dessutom är det tydligt att våra väljare vill att vi fäller regeringen.

Öppet vill dock SD inte kommentera var man står i dagsläget.

– Vi kan inte uttala oss innan vi sett Alliansens budget, säger pressekreteraren Henrik Vinge.

”Kan anti-SD-pimpa budget”

Henrik Ekengren Oscarsson uppger att det finns spekulationer om att Alliansen medvetet kommer att "pimpa" sin budget på ett sätt som gör det omöjligt för SD att rösta på den.

– Ingen i Sverige vinner på att vi hamnar i parlamentarisk kris. Det skulle innebära miljarder i kostnader, bland annat i förlusten för Sverige hos investerare.

Han framhåller dock att det inte automatiskt blir extraval även om SD skulle rösta för Alliansbudgeten. Enligt honom skulle det i stället bli som i februari 1990, regeringsombildning. Och SD skulle inte komma på fråga, menar han.

– Ingen skulle vinna på att Det skulle bli en koalitionsregering och de som står ideologiskt närmast S-MP är C och FP.

Senast den 10 november ska Allianspartierna presentera sitt alternativ till regeringens budget.

– Alliansen kommer att presentera en budget för fler jobb och ökad tillväxt i hela landet som är baserad på vårt gemensamma valmanifest, säger Jesper Wigardt, pressekreterare hos gruppledaren Anna Kinberg Batra (M).

Tar inte SD-hänsyn

Han säger också att man inte har hänsyn till SD alls i sitt arbete med skuggbudgeten.

– Det har vi varit tydliga med hela tiden.

Flera källor uppger för Aftonbladet att delar ur Alliansens budget att presenteras under veckan.

Partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterade nyligen en lista på de reformer de är mest kritiska mot i regerings budgetförslag, och som man kan komma att rösta emot i budgetens andra steg (se faktarutan, "Mina 2"): Avtrappningen av jobbskatteavdraget, begränsad uppräkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt, särskild löneskatt för äldre, slopat läx-rut och höjd skatt på kärnkraft.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

ANNONS