Centerpartiet

Sprickan i Alliansen: "En laddad fråga"

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Strama åt invandringen eller inte?

Den senaste tidens utspel på migrationsområdet blottar en spricka i Alliansen som kan leda till stora konflikter på sikt.

Det uppger statsvetaren Svend Dahl.

– En ideologiskt väldigt laddad fråga, säger han.

Den senaste månaden har tre av fyra allianspartier gjort utspel på det migrationspolitiska området.

Senast i raden är Centerpartiet, som på helgens kommundagar presenterade en rad förslag. Bland annat vill man att nyanlända ska kunna få praktik till lägre lön samtidigt som de lär sig svenska. Partiet vill också ge ekonomisk ersättning till de kommuner som tar emot flyktingar.

Skiljer sig tydligt

Förslagen skiljer sig tydligt från Folkpartiets och Kristdemokraternas utspel, som fokuserat på att minska invandringens kostnader och öppnat upp för fler tillfälliga uppehållstillstånd.

– Vi tycker det är bra att när man kommer till Sverige från ett krigshärjat land som Syrien så ska man veta att man får permanent uppehållstillstånd, sa Annie Lööf till Aftonbladet i fredags.

Folkpartiet vill att permanenta uppehållstillstånd ska ges först när den nyanlända fått ett jobb. Detta för att öka drivkrafterna.

– Vi vet i dag att arbetslösheten är mycket högre bland utrikes födda och ska vi få fler i arbete måste vi öka drivkrafterna för att komma i egen försörjning, sa Gulan Avci (FP), som var en av dem som stod bakom onsdagens utspel.

"Skickar signal att man vill minska invandringen"

Enligt Svend Dahl, statsvetare och liberal skribent, är KD:s och FP:s förslag ett sätt att visa väljarna att man vill minska flyktingströmmarna till Sverige.

– KD:s och FP:s utspel skickar signalen till väljarna att man vill minska invandringen. Man säger det inte rakt ut, men det ligger implicit, säger han.

Svend Dahl ser två läger inom Alliansen: De som vill minska invandringen och de som i stora drag vill hålla fast vid den överenskommelse som alliansregeringen slöt med Miljöpartiet efter valet 2010. Han har själv debatterat frågan och anslutit sig till det senare lägret.

– På kort sikt tycker nog alla i Alliansen att det är bra att partierna utvecklar sin egen politik. Men sannolikt finns det så djupa motsättningar att det riskerar att bli en konflikt på sikt, säger han.

"Migrationsfrågan kommer vara central"

Frågan är dock hur länge förslagen överlever när Kristdemokraterna nu ska välja ny ledare och Jan Björklund blir allt mer ifrågasatt.

– Min bedömning är att Jan Björklunds förslag inte kommer hålla mer än några veckor. Frågan är bara om förslagen eller han själv försvinner först. Hägglunds utspel kommer att leva vidare med den nya partiledaren. Det är förankrat i partiet, säger Svend Dahl.

Om partierna ändå skulle hålla fast vid förslagen skulle det i förlängningen kunna leda till att Alliansen splittras, även om det sannolika är att samarbetet överlever.

– Migrationsfrågan kommer vara helt central i svensk politik och den är väldigt ideologiskt laddad. Potentiellt skulle det kunna äventyra allianssammanhållningen, men det är ändå ganska osannolikt. Alliansidentiteten är så stark i alla partierna, säger Svend Dahl.

Moderaternas inställning är nyckeln

Nyckelfrågan är på vilken sida Moderaterna, som ännu inte presenterat nya förslag på migrationsområdet, hamnar i konflikten.

– Det är det verkligt spännade och helt avgörande för hur Alliansen kommer att ställa sig på det här området, säger Svend Dahl.

Hans gissning är att Moderaterna kommer att ansluta till Centerpartiets linje, som fokuserar mer på integration än hårdare krav.

– Det mesta talar för det. I Moderaterna finns en ung generation där en liberal invandringshållning är lika självklar som det var för äldre moderater att vilja sänka skatter.

I så fall tror Svend Dahl att FP och KD får överge sina förslag om allianssamarbetet ska hålla.

– Framåt kommer partierna behöva konfrontera de här sprickorna och någon kommer att få ge sig, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet