Göran Hägglund avgår

De kan ta över efter Göran Hägglund

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, 59, pekas ut som ett av de hetaste namnen att ta över som KD-ledare.

Han stänger inga dörrar för framtiden.

– Jag kan i nuläget inte svara på om jag kan tänka mig att bli partiledare, hälsar han genom sin pressekreterare.

Andra som utmanar är partisekreteraren Acko Ankarberg och gruppledaren Emma Henriksson.

Tidigare i dag meddelade Kristdemokraternas partiledare att han inom kort kommer att lämna sin post efter nästan elva år. Omgående satte spekulationerna i gång i partiet och flera personer pekas nu ut som potentiella efterträdare.

Det handlar bland annat om den förre journalisten Lars Adaktusson som förra året valdes in i EU-parlamentet för KD. Hans insatser under valrörelsen har rosats och partiet gjorde med honom i spetsen ett bra val.

– Han fick väldigt mycket personkryss i valrörelsen då. Det gör att hans aktier är väldigt starka, säger en kristdemokrat.

Lars Adaktusson avböjer att kommentera frågan direkt till Aftonbladet, meddelar hans pressekreterare i Bryssel. Han hälsar dock att han är mån om en öppen process i partiet och att han i nuläget inte kan svara på om han kan tänka sig att bli partiledare.

Flera KD-profiler som nämns

Dessutom nämns den förra bostadsministern Stefan Attefall, 54, som en tänkbar kandidat.

– Han har en mycket tung ställning i partiet och ses dessutom som en samlande kraft som kan ena de olika falanger som finns i partiet. Han kan ekonomisk politik efter att han varit ordförande i riksdagens finansutskott, säger en källa.

Något som talar emot Attefall är dock att han efter höstens val förlorade sin riksdagsplats.

Kristdemokraterna har aldrig haft en kvinna som partiledare. Men enligt vad Aftonbladet erfar nämns också flera tunga kvinnliga KD-profiler som potentiella efterträdare till Hägglund. Det handlar om gruppledaren Emma Henriksson, 37, och partisekreteraren Acko Ankarberg, 50. Dessutom nämns riksdagsledamoten Caroline Szyber, ex-ministern Maria Larsson, 59, och KD-profilen Ebba Busch Thor, 27, oppositionsråd i Uppsala.

Tror på en kvinna

Av de tre är det dock bara Henriksson som har en riksdagsplats.

– Jag tror det lutar åt en kvinna, säger en KD-källa.

Emma Henriksson säger så här om att hon nämns som en tänkbar efterträdare.

– Jag tror att det kommer att förekomma många olika namn, därför att det finns många goda kandidater.

Är det dags för en kvinnlig partiledare i KD?

– Vi ska ha en partiledare som har en bra ideologisk kompass och som är bra att leda partiets arbete både inåt och utåt. Den kompetensen finns både hos kvinnor och män i vårt parti.

I Moderaterna fick Anna Kinberg Batra, då gruppledare, väldigt mycket ansvar när Fredrik Reinfeldt hade meddelat sin avgång. Kan det bli så även för dig?

– Den höst vi hade var väldigt speciell. Det är klart att det blir lite beroende på hur våren utvecklar sig. Det kommer vi att kunna hantera men exakt hur det kommer gå till har jag inte funderat på.

Andra personer som nämns är Jakob Forssmed, som KD:s ekonomisk-politiska talesperson i riksdagen och David Lega, partiets andre vice ordförande och oppositionsråd i Göteborg.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Göran Hägglund avgår

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Hägglund avgår

Göran Hägglund

Kristdemokraterna

Politik

Stefan Attefall

Lars Adaktusson

Emma Henriksson