Många döda efter självmordsattack i Kabul

avAnna-Cajsa Torkelsson

NYHETER

Minst 40 personer har dödats och 30 skadats i flera explosioner på torsdagsmorgonen i Afghanistans huvudstad Kabul, bekräftar myndigheter för AFP.

Det ska röra sig om självmordsattacker.

Kvinnor, barn och journalister ska vara bland de döda.

1 av 2 | Foto: SHAH MARAI / AFP
Afghanka säkerhetsstyrkor i närheten av explosionen.

En första explosion ska enligt BBC ha inträffat vid ett religiöst kulturcentrum i västra Kabul. Den följdes av ytterligare två explosioner i samma område. Vad som har varit målet för attacken är ännu oklart, men IS har de senaste månaderna genomfört attacker mot flera shiamuslimska mål i landet.

Inledningsvis pekades nyhetsbyrån Afghan Voice ut som måltavla och händelsen kopplades ihop med en serie dåd riktade mot medier i Afghanistan. Nyhetsbyrån ligger i samma lokal som kulturcentret.

Flera olika personer verkar ha legat bakom attackerna. Myndigheter talar om minst två, eventuellt tre, självmordsbombare, som också ska ha använt granater, enligt Tolo News.

Organisationen Afghan Journalists Safety Committee (AJSC) fördömer attacken i skarpa ordalag på Twitter och har begett sig till platsen för att bistå.

Nyligen publicerade AJSC en rapport som visade på en ökning av attacker mot journalister. Under 2017 har 35 procent fler attacker inträffat jämfört med 2016. Det gör Afghanistan till världens farligaste land för journalister, näst efter Syrien, skriver Al Jazeera.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul