Armén kallas in efter mordet

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 32 människor ska ha dödats

Armén har gått in i flera pakistanska städer för att stävja våldet, uppger Sky News.

Säkerhetsstyrkor har getts rätt att skjuta mot våldsamma demonstranter.

Dagen efter mordet på Benazir Bhutto sprider sig oron över landet.

Tre dagars landssorg har utlysts efter gårdagens mord men runt om i Pakistan och grannlandet Indien blossar nu våldsamheter upp.

Enligt nyhetsbyrån AFP har minst 32 personer dödats när upprörda folkmassor drabbat samman med polis.

På fredagseftermiddagen kallade den lokala regeringen in armén för att upprätthålla lag och ordning i flera städer.

I dag på morgonen bekräftade polis att en kollega skjutits till döds i stadsdelen Lyari i samma stad, ett fäste för Bhuttos parti Folkets parti, PPP.

I Swat-området i norra Pakistan uppger Reuters att fyra personer har dödats av en fjärrutlöst explosion. En politiker fanns bland offren.

Banker plundrades

I Karachi plundrades flera banker av upprörda människor. Senare sattes de i brand, uppger AP. Enligt nyhetsbyrån Reuters har säkerhetsstyrkorna fått rätt att skjuta mot våldsamma demonstranter.

– Vi har order om att skjuta direkt, sa en talesman för den ridande polisen i södra Pakistan.

I staden Hyderabad i södra delen av landet uppges fem personer ha skadats sedan polisen öppnat eld. Enligt Sky News hade protesterande satt 25 banker och 100 fordon och snabbmatsställen i brand.

I Multan i centrala Pakistan har polis skjutit tårgas mot stenkastande människor. Även där ska flera banker ha plundrats. Runt om i Bhuttos hemprovins Sindh har uppretade folkmassor satt eld på tio järnvägsstationer och flera tåg. All tågtrafik mellan Karachi och den östra Punjabprovinsen är inställd.

Våldsamt i Kashmir

I den nordvästra staden Peshawar gick i dag runt 4 000 Bhuttoanhängare till attack mot det största stödpartiet till president Musharraf. Möbler och inredning på kontoret brändes men ingen ska ha kommit till skada, rapporterar AP.

I indiska Kashmir har polis drabbat samman med hundratals människor som protesterade mot mordet på Benazir Bhutto.

Publicerad: