Reepalu kritisk till åklagarens arbete

NYHETER

Friades i hovrätten

Foto: Efter att ha stått åtalad för mutbrott friades i går Ilmar Reepalu från anklagelserna. På presskonferensen efteråt var han mycket kritisk till hur chefsåklagar Christer van der Kwast drivit processen.

– Oprofessionellt slöseri med pengar.

Ilmar Reepalu skrädde inte orden efter att hovrätten i går friade honom från alla mutanklagelser.

– Åklagaren hade i ett tidigt skede kunnat spara mycket pengar genom att sätta sig in i hur kommunala upphandlingar går till. Då hade man insett att det är något som jag inte har någon möjlighet att påverka, säger Reepalu.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer tingsrättens friande dom mot Ilmar Reepalu och hans vän, IT-företagaren Dan Olofsson. Rätten konstaterar att de två varit goda vänner under lång tid och finner det orealistiskt att Olofssons 60-årspresent till Reepalu, en resa till Sydafrika, skulle ha varit en muta.

– Bara antydan att vi skulle umgås av någon annan anledning än att vi är vänner är obehaglig. Vi träffas och umgås fortfarande, men relationen känns befläckad av det som har hänt, säger Reepalu.

”Känner besvikelse”

Han är mycket upprörd över hur Riksenheten för korruption, med chefsåklagare Christer van der Kwast i spetsen, drivit processen.

– Det jag framförallt känner är besvikelse, min uppfattning av rättsmaskineriet har påverkats av detta. Istället för att intervjua kommunjurister och tjänstemän har man lagt miljoner på att flyga ner utredare till Sydafrika – chefsåklagaren har inte skött sitt jobb på ett rimligt sätt, säger Reepalu.

Christer van der Kwast avböjde i går att kommentera Reepalus hårda ord.