Minst 29 döda i bombdåd

NYHETER

Två självmordsbombare gick till attack

TIKRIT. Två självmordsbombare dödade 29 personer i Irak på tisdagen.

Av dem dog 25 vid en vägspärr när en attentatsman körde in sin bil i en lastbil som var lastad med gasbehållare.

Vägspärren i Baiji, 20 mil norr om Bagdad, hade upprättats av irakisk militär i samarbete med en lokal al-Qaidabekämpande grupp. Enligt polis och säkerhetskällor skadades även runt 85 personer. De flesta drabbade var civila som stått i kö vid en näraliggande bensinstation.

Efter attacken fick polischefen i Baiji sparken av inrikesministeriet, rapporterade den statliga tv-kanalen al-Iraqiya.

Begravning

Kort efter Baijibomben sprängde en man sig själv till döds i mitten av en begravningsprocession i staden Baquba norr om Bagdad. Fyra personer dog, även de från ett medborgargarde som bekämpar al-Qaida. 21 personer skadades enligt nyhetsbyrån Reuters.

En av de dödade var Haj Farhan al-Baharzawi, lokal ledare för Den 20:e revolutionens brigader, en tidigare rebellgrupp som nu är allierad med de amerikanska styrkorna. Begravningen hölls för två medlemmar, en far och en son, som enligt irakisk polis av misstag ska ha dödats av amerikanska styrkor på julaftonen. Enligt ett uttalande från den amerikanska sidan hade den dödat "två kriminella".

Hämndaktioner

Båda attentaten tycktes vara riktade mot sunniarabiska grupper som bekämpar al-Qaida i Irak. Runt 80 000 sunniarabiska tidigare rebeller har nu vänt sig mot sin forna allierade al-Qaida. Amerikanska och irakiska trupper ser de primärt sunniarabiska medborgargardena som ett viktigt skäl till att våldet i Irak minskat kraftigt de senaste månaderna, men de har samtidigt hamnat i skottelden för hämndattacker från likaledes sunnimuslimska al-Qaida.

Rebellerna har också ökat sina attacker i norra Irak efter att västra och centrala Irak nu är under mer effektiv kontroll.

TT-AFP