Putin pekas ut som ny Gazprom-ledare

NYHETER

Enligt källor nära ledningen kan han ta över som styrelseordförande i olje- och gasjätten.

Vladimir Putin kan få direkt inflytande över den omstridda gasledningen genom Östersjön.

Enligt ryska tidningen Vedomosti väntas Putin ta över som styrelseordförande i Gazprom, majoritetsägare i Nordstream som bygger ledningen, efter sin avgång från presidentposten.

Foto: Vladimir Putin.

Den nuvarande styrelseordföranden Dmitrij Medvedev meddelade i går att han tänker lämna uppdraget om han vinner presidentvalet i mars nästa år.

– Lagen tillåter inte att jag eller någon annan som blir statschef kan ha det här privilegiet, sa Medvedev.

Tänkbar kandidat

Väljs Medvedev till president vill han ha företrädaren Vladimir Putin vid sin sida som premiärminister. Putin har tackat ja och nu finns uppgifter om att Putin kan få ytterligare uppdrag efter tiden som president.

Källor nära Gazproms ledning säger till affärstidningen Vedomosti att Putin är en högst tänkbar kandidat som ny styrelseordförande för gasbolaget – det största i världen.

En person nära Kreml säger till tidningen att ett troligt scenario är att det till en början utses en ”teknisk” ledare för Gazprom. Men därefter är ”rockaden Medvedev - Putin den mest troliga varianten.”

I Ryssland är det fullt tillåtet för en premiärminister att inneha poster i statliga företag. Den förre regeringschefen Michail Fradkov hade till exempel en hög post i banken Vnesjekonombank.

Ingen affärsman

Statliga Gazprom är med sina 51 procent huvudägare i bolaget Nordstream som planerar att bygga den omtvistade gasledningen genom Östersjön. Som styrelseordförande skulle Vladimir Putin få direkt insyn i det kontroversiella projektet som svenska kritiker ser som både ett säkerhets- och ett möjligt miljöhot.

På frågan om han kan tänka sig att leda Gazprom svarar Putin själv med ett nej, enligt Vedomosti.

– Tack för jobberbjudandet. Jag skulle knappast kunna leda ett affärsföretag. Jag känner mig inte som en affärsman, vare sig som person eller genom mina tidigare erfarenheter.