Nyheter

Thaksin-Thailands militär 1-1

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Folkmaktspartiet PPP vann valet i Thailand, om än utan egen majoritet. Den störtade Thaksin Shinawatra tar därmed revansch på militären.

För Sverige innebär valet att Gripenaffären inte behöver göras med en diktatur.

– Jag blir nästa premiärminister, sade PPP-ledaren Samak Sundaravej avslappnat på en presskonferens när det på söndagskvällen stod klart att partiet blir klart störst.

Han tillade att Thaksin ringt och gratulerat. Thaksin är valets egentlige segrare och huvudperson, trots att han under de 15 månaderna av militärstyre förbjudits att ägna sig åt politik.

Juntaledaren Sonthi Boonyaratglin har varit oklar om hur militären reagerar om Thaksin-lägret, som styrde 2001–06, nu åter tar makten. Men den 72-årige politikräven Samak svarade glatt på internationella mediers undringar att den nye arméchefen är en ”good guy” och att han inte väntar sig något vapenmuller.

Ny kupp ”korkat”

Sonthi lämnade i september över armébefälet till Anupong Paojinda, som sagt att en ny kupp vore ”en helkorkad idé”.

PPP får upp till 230 mandat, snubblande nära men inte en egen majoritet i Thailands 480 platser starka underhus. Därmed slipper generalerna den värsta förnedringen, och en viss ödmjukhet krävs av PPP.

– Vi inbjuder alla partier att gå med i vår regering, sade Samak.

Demokratiska partiet, som har militärens stöd, blir näst störst med cirka 160 mandat. Men partiledaren Abhisit Vejjajiva ville på sin presskonferens i Bangkok inte riktigt slänga in handduken.

– Om PPP lyckas bilda en koalition är Demokratiska partiet redo att vara oppositionen. Om PPP misslyckas är Demokratiska partiet berett att bilda en egen koalition.

Bildt nöjd

Sexmiljonersstaden Bangkok verkade dra en suck av lättnad över det tydliga men ändå kompromissvänliga resultatet. Efter ett alkoholfritt och fridfullt dygn växte de eviga bilköerna på söndagskvällen snabbt till normal, avgasstinkande och dånande storlek igen.

Alkoholförbudet, som syftat till att förhindra att kandidater mutade väljare med sprit, gällde formellt till midnatt mot måndagen. Men när valresultatet väl var klart korkades det på sina håll upp i förtid.

Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt var snabb med att uttrycka en försiktig glädje. ”Jag välkomnar att Thailand återgår till konstitutionellt och demokratiskt styre enligt den tidtabell som utannonserades tidigare detta år”, skrev han i en kommentar.

Thailands styresskick är en högaktuell miljardfråga för Sverige. Thailand har nyligen beslutat att köpa stridsplanet Gripen, vilket gjort att svenska regeringen fått hård kritik för att göra affärer med en militärdiktatur. Med söndagens val blir Gripenmiljarderna mindre besudlade.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter