Natascha ska köpa kidnapparens hus

NYHETER

Vill undvika att villan där hon hölls fången blir museum

1 av 2 | Foto: LEVDE INLÅST I 8 ÅR Natascha Kampusch ska köpa kidnapparen Wolfgang Priklopils hus med pengar hon fått för att ställa upp i tv-intervjuer. Men hon har inte tänkt bo i huset igen.

BERLIN

För ett år sedan blev Natascha Kampusch, 19, världsberömd när hon flydde från sin kidnappare – efter åtta års fångenskap.

Nu vill hon köpa kidnapparens hus i Wien.

Det är Natascha Kampuschs advokat Gerald Ganzger som avslöjar affären i tidningen Bild.

Enligt advokaten ska Kampusch betala huset med pengar hon fått för att ställa upp i tv-intervjuer.

– Natascha vill inte själv bo i huset, säger Ganzger till Bild. Men hon vill undvika att huset blir ett museum eller en plats dit turister vallfärdar.

I huset finns fortfarande det hemliga rum där kidnapparen Wolfgang Priklopil höll Natascha inlåst. Även Priklopils varubil, som han använde vid kidnappningen, står kvar i garaget.

Har köpt paradvåning

Inför ettårsdagen av Nataschas flykt sänds en intervju med henne i österrikisk tv i morgon. Där går hon bland annat till angrepp på sina föräldrar:

– Jag är ingen stjärna, men folk vill gärna göra en stjärna av mig, säger hon i intervjun.

Natascha har ett komplicerat förhållande till föräldrarna, som dessutom är i öppet krig om en bok mamman skrivit. Där svartmålas Nataschas pappa.

Natascha berättar i intervjun om sitt nya liv. Hon har köpt en paradvåning på 130 kvadrat i Wien och läst in skolundervisning hon missat. Hon går till en psykolog och har börjat med bågskytte. Det ska enligt psykologen förbättra hennes koncentrationsförmåga.

”Jag är inget offer”

Hon varken röker eller dricker och går sällan ut för att festa med vännerna i Wien.

Nyligen gjorde Natascha sin första utlandsresa, som gick till Barcelona. Tv följde med. I Spanien fick 19-åringen se havet för första gången.

– Åren i fångenskap gjorde mig till den jag är. Men jag är inget offer, säger Natascha i tv-intervjun. Bara den som gör sig själv till ett offer blir det.

Tidigare:

Asbjørn Svarstad