Nyheter

Nytt nätverk stöder toplessbaderskor

Av: 

Linda Nohrstedt

NYHETER

Bara bröst har gjort flera nakenaktioner

Några bara kvinnobröst tillåts inte på Fyrishovs äventyrsbad.
Några bara kvinnobröst tillåts inte på Fyrishovs äventyrsbad.

De två kvinnorna som badade topless på Fyrishov har fått sympatisörer.

Nätverket Bara bröst har bildats för att väcka debatt om sexualiseringen av kvinnokroppen.

Gruppen har gjort flera nakenaktioner mot badhus i södra Sverige.

Det var i september i år som Ragnhild Karlsson och Kristin Karlsson badade topless på Fyrishov. Efter en kvart blev de tillsagda av badvakten att ta på sig överdelen eller gå hem. De valde att gå hem.

Något liknande utspelade sig nyligen på två badhus i södra Sverige. Där badade nätverket Bara bröst utan bikiniöverdel.

– Vi hörde talas om tejejerna i Uppsala och höll med dem och ville göra en stödaktion, berättar en av initiativtagarna, en 21-årig Malmökvinna, för aftonbladet.se.

”Vill ha möjligheten”

Men de sju barbröstade kvinnorna hann knappt komma i bassängen förrän de blev uppmanade att ta på sig bikinitoppen av en badvakt.

– Vi pratade med hennes chef och hade en längre diskussion.

Nätverket Bara bröst vänder sig emot sexualiseringen av kvinnokroppen i det offentliga rummet. Med sina toplessaktioner vill de väcka diskussion kring vad de betraktar som badhusens diskriminerande klädregler.

– Det handlar inte om att vi vill gå nakna jämt och ständigt. Men i situationen där män får visa brösten ska även vi ha möjligheten, berättar Malmökvinnan.

”Korkat argument”

Fyrishov har tidigare uppgett att klädreglerna bland annat syftar till att skydda unga kvinnor från sexuella närmanden eller ofredanden.

– Det tycker jag är ett korkat argument. Det liknar våldtäktsdebatten, där man säger att unga kvinnor inte ska bära kort kjol för att de riskerar att bli våldtagna. Här är det också kvinnorna som ska begränsa sig, när det egentligen är killarna man ska jobba med, säger Bara bröst-medlemmen.

Nätverket har i dag 15 medlemmar, unga tjejer som bor i södra Sverige. Men rörelsen håller på att sprida sig, berättar Malmökvinnan. Ikväll håller nätverket sitt första möte.

Fler nakenaktioner är att vänta.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: