Nyheter

Blackwater-skott var obefogade

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Säkerhetsfirman Blackwaters dödsskjutning av minst 14 civila irakier i Bagdad i september var obefogad, konstaterar även den federala amerikanska polisen FBI som utreder fallet.

Hela 17 miste livet när Blackwater-vakterna, som vaktade en fordonskolonn med amerikanska diplomater, öppnade eld på ett torg i centrala Bagdad 6 september.

Bolaget hävdar att vakterna besköts, men irakiska myndigheter påstår att skottlossningen var oprovocerad och nu konstaterar alltså FBI samma sak, åtminstone i 14 av de 17 fallen, skriver The New York Times. Vakterna bröt mot reglerna för när eld får öppnas, heter det i FBI:s ännu ej offentliggjorda utredning enligt tidningen.

Om vakterna kommer att åtalas eller ej är ännu oklart, det juridiska läget är oklart bland annat för att de lovats immunitet av utrikesdepartementet. Frågan kan bli ett första het potatis för USA:s nye justitieminister Michael Mukasey.

Blackwater-härvan har satt fokus på de privata säkerhetsfirmornas omfattande verksamhet i konfliktområden som Irak. Kritiker beskriver dem som privatarméer som agerar utan insyn och kontroll.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter