Snart kan du betala din resa – med sms

NYHETER

Nytt system ska underlätta för resenärerna

Betala din SL-resa med sms.

Det kan bli verklighet redan inom ett år.

Foto: Busschaufför Mohammad Jahangosha jublar över förslaget om sms-biljetter. ”Det är jättebra för oss”, säger han. Samuel Nordlund, 13, är mer tveksam: ”Sms skulle vara komplicerat, det funkar jättebra som det är.”

SL tittar just nu på möjligheterna att införa ett sms-baserat betalsystem. I stället för att köpa biljetter kontant vid tunnelbanespärrar och bussar vill man att resenärerna ska kunna använda sms som färdbevis.

– Vi har tittat på det här under en längre tid. Det är ett system som funnits i Helsingfors i flera år och visat sig fungera väldigt bra, säger Björn Holmberg, presschef på SL.

länets bussar i mitten av september. Nu ska SL utvärdera tjänsten för att avgöra om det är möjligt att införa den i Stockholms kollektivtrafik.

– Bussar är prioriterade. Om det blir positivt räknar vi med att dra igång någon gång under 2007. Vi vill på allra största sätt visa bussförarna att vi vidtar åtgärder för att underlätta deras jobb, säger Björn Holmberg.

Seko, som länge stridit för att få bort kontanthanteringen vid spärrarna, välkomnar förslaget med öppna armar.

– Vi är positiva. Det här har vi har slagits länge för. Kontanthantering ökar rånrisken avsevärt, särskilt för busschaufförer, säger Robert Westberg, ombudsman på Seko och ansvarig för spårtrafiken i Sverige.

Busschaufförerna vägrar från och med i går kväll att ta betalt för biljetterna för att minska rånrisken. Det är alltså gratis att åka buss i länet. Detta kommer pågå tills SL slopar kontanthanteringen helt.

Så fungerar sms-biljetten

Clarence Frenker