Åskoväder slog ut trafikljus och telefoner

NYHETER

Kaos på flera håll i Sydsverige

Malmö

Strömavbrott, utslagna telefoner och en tystad radiosändare blev facit av det kraftiga oväder med skyfall, åska och blixtnedslag som drog fram över Sydsverige på lördagskvällen och natten till söndagen.

Från Jönköping rapporterades kaos i trafiken sedan trafikljusen slocknat efter åsknedslag i elcentraler. Hela Vetlanda centralort med 12 000 invånare mörklades under en period. I Ystad tystande Teracoms sändare för Sveriges Radios kanaler och SVT:s analoga kanaler.

- Det rör sig om en mindre sändare ovanpå vattentornet. Den har inte riktigt samma åskskydd som våra större sändare, säger Teracoms informationschef Lennart Ivarsson till TT.

Översvämningar

Det var strömförsörjningen till sändaren som slogs ut vid fyratiden på morgonen och avbrottet varade i sex-sju timmar. Enligt Sveriges Radio Kristianstad drabbades även polisens kommunikationsradio i södra Skåne av avbrott. Kontakten mellan ledningscentral och polisbilar fick upprätthållas med mobiltelefoner.

I Småland löstes en rad automatlarm ut, och i Trelleborg ledde ett kortvarigt skyfall till ett 30-tal larm om översvämningar. Även på småländska höglandet fick räddningstjänsten arbeta med källaröversvämningar.

Vid lunchtid på söndagen var fortfarande ett tusental av Eons (före detta Sydkrafts) kunder i södra Sverige utan ström. De flesta fanns i nordöstra Skåne.

Mer åska

Presstjänsten hos Telia Sonera rapporterade om störningar i telefontrafiken för cirka 1 500 kunder från Osby i söder upp till Eksjöområdet i norr. Prognosen var då att felen troligen kan avhjälpas under eftermiddagen och kvällen. Som mest var cirka 30 000 kunder utan fast telefoni.

Under söndagsförmiddagen stabiliserades vädret tillfälligt, men enligt SMHI drar ett nytt område med regn och skurar in över södra Sverige redan under kvällen. SMHI bedömer att även det kommer att innehålla åska.

TT