Dömd till dödsstraff

NYHETER

Kidnappade, våldtog och mördade 9-åriga Jessica Lunsford

1 av 2 | Foto: DÖMD TILL DÖDEN John Evander Couey, 48, dömdes i dag till döden för att ha våldtagit och mördat 9-åriga Jessica Lunsford i februari 2005. Bilden togs i domstolen i Miami den 13 mars i år.

John Evander Couey kidnappade 9-åriga Jessica Lunsford när hon låg och sov.

Sen våldtog han flickan – och begravde henne levande.

I dag dömdes han till döden av en domare i Florida.

Jessica Lunsford fördes bort från sitt hem i Homosassa i delstaten Florida i USA den 23 februari 2005.

Efter att ha våldtagit 9-åringen i sin husvagn, som stod i närheten av flickans hem, stoppade John Evander Couey ner flickan i en soppåse och begravde henne levande i Coueys halv-systers trädgård. Kroppen hittades tre veckor senare efter en massiv polisinsats som uppmärksammades över hela USA.

Före mordet hade John Evander Couey, 48, redan dömts för sexualbrott mot minderåriga. Händelsen ledde till lagar om hårdare övervakning av dömda pedofiler i USA. Flickans pappa Mark Lunsford var drivande i den nationella kampanjen för strängare lagar.

Utvecklingsstörd

I dag dömdes John Evander Couey till döden. En jury befann honom skyldig till brotten i mars i år och rekommenderade då dödsstraffet med röstsiffrorna 10-2. Domare Ric Howard fick det slutgiltiga ordet – och fastställde dödsstraffet.

John Evander Coueys advokat hävdade att hans klient var psykiskt sjuk och utvecklingsstörd och därför inte kunde avrättas. Enligt Floridas lagar och enligt ett domslut i USA:s Högsta domstol får psykiskt utvecklingsstörda brottslingar inte avrättas.

Innan domaren meddelade dödsstraffet redogjorde han i en timme detaljerat för fallet inför åhörarna. Jessica Lunsfords pappa grät under redogörelsen och kramade sina släktingar efter att straffet meddelats.