Rädda vår planet – ge bort en upplevelse i julklapp

NYHETER

Huvudbudskapet borde vara att man inte ska konsumera prylar utan immateriella ting

Den 24 november firades ”En köpfri dag” av miljoner människor runt om i världen. Syftet var att ”väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ”. Genast gick dock liberala skribenter så som Svenskt Näringslivs ordförande ut och betonade att det är mer konsumtion och inte mindre som kan rädda världen från fattigdom och miljöproblem. Det vore lätt att raljera över detta påstående, men till viss del har hon faktiskt rätt.

Det är enligt mig helt fel väg att gå att säga att vi ska sluta att konsumera och på så sätt rädda miljön. Liberalerna har delvis rätt i att vi behöver tillväxt för att klara av välfärden och för att de fattiga ska kunna få det bättre. Man vinner heller inga popularitetspoäng genom att försöka övertala föräldrar att avstå från att ge bort julklappar till sina barn. Det organisatörerna, och även liberalerna, helt har missat är att det är skillnad på konsumtion och konsumtion.

Istället för en köpfri dag så borde huvudbudskapet under denna dag vara att man inte ska konsumera prylar utan immateriella ting. Att någon går på teater, går på en fotbollsmatch eller äter på restaurang är inget som hotar vår planet. Däremot så ökar dessa aktiviteter människors välfärd, och konsumtionen av dessa bidrar även till skatteintäkter som kan finansiera offentlig verksamhet så som utbildning och sjukvård.

Att vi både kan äta kakan och ha den kvar är något som verkar ha gått båda lägren förbi. Båda sidorna har i själva verket både rätt och fel. Liberalerna har rätt i att lösningen inte består av att sluta konsumera. Däremot har de fel i att ökad konsumtion av varor skulle vara en lösning på miljöproblemen.

"Lösningen: konsumera annorlunda"

Vidare så har vänsterfalangen rätt i att dagens konsumtionssamhälle är ett problem och att detta behöver åtgärdas. Däremot så har de fel i att minskad konsumtion skulle vara en lösning. För det första är det en näst intill omöjlig uppgift att få människor att konsumera mindre. För det andra så skulle det förmodligen sluta i en ekonomisk katastrof om man mot förmodan skulle få en stor grupp människor att sluta konsumera.

Lösningen på problemet är att vi konsumerar annorlunda. Som nämnt ovan så är det en stor skillnad på konsumtion och konsumtion ur miljösynpunkt. Att konsumera en weekendresa till London är inte samma sak som att konsumera utbildning eller sjukvård. Skillnaden är att man i det ena fallet konsumerar en stor mängd energi medan man i det andra fallet konsumerar en försumbar mängd energi.

Det ligger något fantastiskt i denna tanke. Ekonomer grubblade tidigare över hur oändlig tillväxt kan vara möjlig i en värld med ändliga resurser. Idag har vi svaret på denna fråga; nyckeln ligger i att konsumera immateriella ting. Vi lever idag i ett kunskapssamhälle och kunskap är ett exempel på en sådan produkt som människor betalar för, som höjer deras välfärd, men som inte tär på jordens resurser.

Slutsatsen från denna text är att vi kan äta kakan och ha den kvar. En bra start vore att köpa upplevelsepresenter i julklapp till de nära och kära. Ta med maken på teater, bjud dottern på fotboll, och ta med sonen till en ridtävling. På så sätt blir vi alla vinnare.

Läsarartikel

Vill du också skicka in din artikel för publicering på aftonbladet.se? Mejla oss på: [email protected]

Glöm inte att bifoga en bild på dig själv och kontaktuppgifter.

Patrik Sundquist